Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания има за цел да спре предсрочното освобождаване на терористи

Робърт Бъкланд, британски правосъден министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар по правосъдието на Обединеното кралство Робърт Бъкланд разкри в понеделник, че Даунинг Стрийт ще "въведе извънредно законодателство", целящо да спре освобождаването на затворници, свързани с тероризма, след като те излежат половината от присъдите си.

Робърт Бъкланд заяви в парламента, че промяната в закона ще се отнася както за излежаващите в момента присъди, така и за бъдещите провинени. Едва след като излежат две трети от присъдите си и специалното одобрение на Борда за условно освобождаване, ще бъде вземано решение дали осъдените за терористична дейност могат да бъдат пускани преждевременно.

Предложението е факт, след като в неделя 20-годишният Судеш Аман бе застрелян от полицията в южния лондонски квартал Стретъм, след като рани с нож двама души. Той е бил пуснат само преди седмица след излежаване на половината си присъда за териризъм. През ноември пък двама души бяха убити край Ландън бридж също от доказан терорист, пуснат преждевременно.

Изказвайки се в парламента на Обединеното кралство, Бъкланд подчерта, че са необходими незабавни действия след "вчерашния ужасен инцидент".

По-рано днес "Ислямска държава" пое отговорността за нападението в лондонския квартал Стретъм.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна