Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновеният инвеститорски риск апетит вдигна временно цените на петрола

Петролните фючърси се повишават с малко над 1%, отскачайки от 13-месечените дъна, достигнати по-рано във вторник, тъй като инвеститорите очакват, че ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, ще договорят допълнително съкращаване на съвместните добиви, за да ограничат вредното влияние на епидемията от коронавируса върху пазарите на важната енергийна суровина.

Днешната стабилизация на китайските борси след вчерашния брутален спад и солидният растеж на пазарите на акции в Европа и САЩ също допринасят за временния инвеститорски риск-апетит и на пазарите на суровини.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се повишават с 1,2% обратно над 55 долара за барел, след като в началото на търговия те достигнаха най-ниски нива от януари 2019-а година насам около 54 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поскъпват с 1,5% към 51 долара за барел, отскачайки от сутрешно едногодишно дъно около 49,70 долара за барел.

Подкрепа за опита за стабилизация на петролните цени оказва информация на "Уолстрийт джърнъл", според която производителките във формата "ОПЕК +" могат да договорят допълнително съкращаване на съвместните добиви с между 800 хил. и 1 млн. барела на ден - при предишните информации за евентуално намаляване на производството на петрол с 500 хил. барела дневно.

Според собствени прогнози на анализатори от ОПЕК глобалният растеж на потреблението на петрол ще бъде редуциран с едва 200 хил. барела на ден при най-лошият сценарий на разрастване на епидемията от коронавирус в рамките на 6 месеца. Това предполага, че световното търсене на петрол през настоящата година ще се увеличи с малко над 1 млн. барела вместо с предишните прогнози (преди вирусната епидемия) за растеж с 1,22 млн. барела.

Въпреки това пазарните участници се притесняват, че разширяването на вирусната епидемия в Китай може да навреди на втората по сила световна икономика, която е и най-големият вносител на суров петрол. Според анализ на British Petroleum обаче епидемията от коронавирус ще свие потреблението на петрол за цялата настояща година с между 300 хил. и 500 хил. барела дневно - или с около 0,5% от глобалното потребление.

В същото време има и опасения, че световното петролопроизводство остава прекалено силно, за да оправдае едни по-високи цени.

Всичко това предполага, че днешният опит за отскок на петролните цени изглежда ограничен с оглед и на факта, че по време на търговията в понеделник суровият петрол навлезе официално в т.нар. "мечи" пазара на падащи цени, тъй като и двата типа фючърси се търгуваха с повече от 20% под техните неотдавнашните пикове от началото на месец януари.

Фючърсите на петрола Брент се търгуват с повече от 20% под техния пик от 71,65 долара, а фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняват с повече от 20% от техния връх около 65,50 долара, като тези върхове бяха достигнати на 8-и януари.

Графики на Брент и на американския лек суров петрол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна