Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу: САЩ работят върху собствен софтуер за мобилни 5G мрежи

Съединените щати работят с американски технологични компании за разработването на собствен софтуер за мобилни 5G мрежи, заяви във вторник икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

Къдлоу отбеляза, че Microsoft, Dell и AT&T са част от компаниите, които ще се присъединят към усилията за намаляване на присъствието на китайската Huawei в САЩ, както и евентуално Nokia и Ericsson "поради тяхното голямо присъствие в Съединените щати".

"Сега Dell и Microsoft сега се придвижват много бързо, за да разработят софтуер и облачни възможности, които всъщност ще заменят голяма част от оборудването на 5G мрежата", смята той.

Наскоро Обединеното кралство реши, че Huawei и други "високорискови доставчици" ще имат "ограничен" достъп до 35% от британската 5G мрежа, въпреки призивите от Вашингтон да забранят изцяло китайския технологичен гигант.

Европейската комисия пък предостави насоки за оборудването и изграждането на 5G мрежи в ЕС, които също ще позволят на китайския технологичен гигант Huawei ограничена роля в разработването на най-новите мобилни технологии за свързаност в единния блок.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна