Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарет Корт се оплака, че е дискриминирана в Австралия

Маргарет Корт получава от Род Лейвър реплика на трофея в Мелбърн.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тенис легендата Маргарет Корт разкритикува Тенис Австралия (ТА), казвайки, че управляващото звено я е „дискриминирало“ за опозицията срещу гей браковете.

Тенис Австралия покани местната знаменитост  Корт, която е рекордьорка по спечелени титли от Големия шлем с 24, на „Мелбърн Парк“ за 50-годишнината от календарния й Голям шлем през 1970, като каза, че не е съгласна с нейните „лични виждания“. В скромна церемония на „Род Лейвър Арина“ преди четвъртфинален мач, Корт получи реплика на трофея от Откритото първенство на Австралия от 11-кратния шампион в турнирите от Шлема Род Лейвър след кратко видео с нейните тенис постижения.

Корт, която посети няколко дни от надпреварата заедно с членове от семейството, заяви, че са се отнесли несправедливо с нея заради позицията й спрямо „гей браковете и всички подобни теми“ и се оплака, че не е получила микрофон на церемонията. „От тенис гледна точка те ме посочиха с пръст и се опитаха да ме дискриминират във всичко, което съм направила и мисля, че това е тъжно“, сподели 77-годишната пред местния Nine Network. От ТА отвърнаха с това, че Корт се е съгласила с протичането на церемонията преди самото тържество и че от управляващото звено са увеличили гостоприемството, включително повече от 100 свободни билета, за нея и нейното семейство.

„Много сме разочаровани от нейните оплаквания – нито едно от тях не бе изказано по време на престоя й на Аустрелиън Оупън. Тенис Австралия покани Маргарет и мъжа й Бари Корт, заедно с 16 членове на тяхното семейство, по време на тези две седмици в Австралия. От ТА покриха разноските по полетите, настаняването за семейството, заедно с гостоприемство на турнира, което включваше повече от 100 билета за двете седмици“, заявиха от ТА в свое изявление.

Корт разкритикува и бившите американски тенисисти Мартина Навратилова и Джон Макенроу, които призова за промяна на името на втория основен корт в Мелбърн – „Маргарет Корт Арина“, миналата седмица. „Никога не бих отишла до друга страна, независимо какво мисля за даден човек, и да кажа: „хей, трябва да промените името на сграда или на арена, или на тенис корт. Мисля, че това бе много, много погрешно“, завърши тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна