Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бомбастичен" ръст с 291 хиляди на работните места в частния сектор на САЩ през януари

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете "бомбастичен" ръст с 291 000 на новоразкритите работни места от американският частен бизнес в началото на новата година. Това представлява най-силният растеж на заетостта от май 2015-а година насам.

Осреднената прогноза на финансовите пазари беше за доста по-скромно повишение на новите работни места в САЩ през януари с около 160 000. Данните на ADP за декември пък претърпяха слаба низходяща ревизия до 199 000 от предишна оценка за 202 000.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през януари 94 000 работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 128 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) - 69 000 нови работни места.

Секторът на услугите продължава да бъде основен генератор на нови работни места, като през януари техният брой се увеличи с 237 000, докато в производствения сектор бяха добавени 54 000 нови работни места благодарение на ръст с 47 000 на тези в строителството при увеличение с 10 000 и на работни места в промишлените предприятия и съкратени 2 000 работни места в добивната промишленост, показва последното проучване на ADP.

"Пазарът на труда преживя силна експанзия през януари", заяви Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP и добави: "Производителите на стоки добавиха нови работни места, особено в строителството и производството, докато заетостта при доставчиците на услуги отчете голям ръст най-вече в развлекателнaта и сферата на отдих. Разкриването на работни места беше доста силно от страна на компаниите в среден размер, въпреки че и малките по размер компании се радваха на най-добро представяне през последните 18 месеца".

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Мекото зимно време осигури значителен тласък на януарската заетост. В частност развлекателнaта и сферата на отдих, както и строителството отчетоха огромно увеличение на новооткритите работни места. Абстрахирайки се от капризите на ежемесечните данни, основният растеж на заетостта е близо до 125 000 на месец, което е в съответствие с ниската и стабилна безработица в страната".

Много силното проучване на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през януари, като осреднените прогнози на финансовите пазари са за доста по-скромно увеличаване на новоразкритите неселскостопански работни места с около 160 000 след повишение със 158 000 през декември. Очаква се и запазване на безработицата на ноемврийското 50-годишното дъно от 3,5% (най-ниска безработица от декември 1969-а година).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна