Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ предупреди за нарастващ икономически риск от коронавируса

Кристин Лагард, председател на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избухването на епидемията от коронавирус в Китай увеличава световната икономическа несигурност, усложнявайки и без това широкоразпространените опасения относно негативното въздействие на политиките на търговски протекционизъм, заяви в сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

В своя реч в Париж г-жа Лагард отбеляза, че европейският бизнес е изправен пред краткосрочна несигурност и "променящ се пейзаж в дългосрочен план".

"Докато заплахата от търговска война между Съединените щати и Китай изглежда отслабна, китайският коронавирус добавя ново ниво на несигурност“, заяви г-жа Лагард по време на своя реч в Париж. "Така че ние продължаваме да наблюдаваме отблизо как се развиват тези рискове и как те се вписват в нашия централен сценарий за икономиката на еврозоната", посочи ръководителят на ЕЦБ.

Кристин Лагард обясни, че тази краткосрочна несигурност се отнася най-вече до глобалните рискове, които са свързани основно с "търговията, геополитиката и сега избухването на епидемията от коронавирус и потенциалното ѝ въздействие върху глобалния икономически растеж".  Въпреки това, европейската икономика се оказа "доста устойчива на глобални шокове", отбеляза тя.

От друга страна изглежда, че дългосрочната картина е по пътя на дълбоки промени, заяви Лагард, визирайки целта за изграждане на "европейска автономия" и тези, свързани с изменението на климата.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн обаче посочи, че епидемии, подобни на настоящата вирусна епидемия, са оказвали само краткосрочно влияние върху растежа, след което икономиките са се възстановявали.

"Бихме могли да видим доста съществено въздействие, но важно за паричната политика, която има средносрочна ориентация, е, че ще бъдем по-малко загрижени за временните шокове, отколкото ако това се окаже дългосрочна деформация на световната икономика", заяви Лейн в своя реч в Берлин.

"Историята на епидемии в миналото е, че би могло да има значителен краткосрочен ефект от подобни събития, но няма да има дълготраен ефект", каза главният икономисти на ЕЦБ, твърдейки, че епидемията от SARS през 2003 година и други пандемии са естествен важен показател за подобен анализ.

В днешното си изказване Кристин Лагард не намекна за каквито и да било нови стъпки в политиката на ЕЦБ за противодействие на новите рискове. Тя каза, че бъдещите насоки на ЕЦБ по отношение на лихви и покупки на активи, известни като "количествени улеснения", действат като ефективен автоматичен стабилизатор.

ЕЦБ предупреждава отдавна, че глобалните рискове натежават върху икономическите перспективи пред еврозоната, но напоследък централната банка звучеше малко по-оптимистично, твърдейки, че рисковете изглежда отслабват.

Днешните коментари на Лагард обаче може би сигнализират за повишена предпазливост и предполагат продължителен анемичен икономически растеж в рамките на еврозоната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна