Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Последните 24 часа донесоха най-много случаи на заразени с коронавирус

Няма доказан ефект от терапевтичните средства за коронавирус

Тедрос Адханом Гебрейесус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) заяви на пресконференция в сряда, че през последните 24 часа са наблюдавани най-много на брой нови случаи на коронавирусни инфекции в рамките на един ден.

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус отбеляза, че 99% от случаите са в Китай, а 80% от тях са в провинция Хубей, откъдето произхожда новият коронавирус. Не всичките китайски провинции са засегнати от вируса.

Той добави, че здравната агенция на ООН е освободи 9 милиона долара от своя фонд за действие при извънредни ситуации, като е изпратила маски и друго медицинско оборудване в 24 държави.

Д-р Гебрейесус също така призова международната общност да инвестира в борбата с вирусната криза и похвали направеното дарение от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" за 100 милиона долара.

Няма доказан ефект от терапевтичните средства за коронавирус

Изпълнителният директор на програмата на СЗО по въпросите на извънредните ситуации в областта на здравеопазването - д-р Майкъл Райън, заяви, че "няма доказан ефект от терапевтичните средства за коронавирус".

Той добави, че агенцията на ООН провежда "систематичен преглед на всички налични терапевтици" и обяви, че експерти и учени ще се срещнат в Женева от 11 до 12 февруари, за да определят приоритети за изследвания и развитие на коронавирусните лекарства, диагностиката и ваксините за борба с заразата.

Райън отбеляза, че "много пациенти с коронавирус ще оцелеят, ако им се осигури адекватна подкрепа и грижи".
Очаква се многонационален екип, воден от СЗО, да отиде "много скоро" в Китай заради коронавируса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени