Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бионични ръкавици връщат на сцената легендарен пианист с парализирани пръсти

Бионичните ръкавици са покрити с неопрен, а пръстите се придържат от покритие от въглеродни влакна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко дни преди Рождество известният пианист Жоао Карлос Мартинс поканил приятелите си в бар в Сао Пауло, за да им покаже най-хубавия подарък, получавал досега: чифт бионични ръкавици, позволяващи на 79-годишния музикант да свири с двете си ръце за първи път от повече от две десетилетия. Историята разказа БГНЕС като се позова на сайта Стар Адвъртайзър.

Смятан за един от добрите интерпретатори на Йохан Себастиан Бах, бразилският класически пианист и диригент се оттегли през март 2019 година след 24 операции, правени в опит да се спрат болките от дегенеративно заболяване и серия инциденти. Ограниченията в движенията му го принудиха да работи най-вече като диригент от началото на 2000-та.

Но от последните дни на 2019 г. приятелите му отново могат да се насладят на претворяването му на творбите на Фредерик Шопен, Волфганг Амадеус Моцарт и любимия му Бах на пианото му „Петроф“.

Преди да получи ръкавиците, специално разработени за него, пианистът можеше да свири само бавно с палци, а понякога и с показалец.

„След като загубих инструментите си – своите ръце - и не можех вече да свиря на пиано, се чувствах като труп“, споделя Мартинс.

Здравословните проблеми на Мартинс датират от 1965 г. Те започват с увреждане на нервите на ръката, получено по време на футболен мач в Ню Йорк, след това нападател го удря по главата с метална тръба, докато обикаля из България и т.н. Дори и приятелите му очаквали скорошния край на дните му пред пианото.

Това наистина би могла да е съдбата му, ако не се беше появил дизайнер, вярващ, че пенсионирането за пианиста е твърде рано. Бизаро Коста създал бионични ръкавици, покрити с неопрен, които помагат на Мартинс да движи пръстите си и които се придържат от покритие от въглеродни влакна.


„Първоначално направих модела въз основа на изображения на ръцете му, но той далеч не беше идеален“, каза Коста. „Приближих се до маестрото в края на концерт в моя град Сумаре, в провинция Сао Пауло. Той ме покани в къщата си, за да разработя проекта." 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени