Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на акциите на Deutsche Bank с над 9%, след като фондът Capital Group придоби 3,1% от банката

Дойче банк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на "Дойче банк" (Deutsche Bank AG) поскъпват рязко с близо 10% на борсата във Фрнакфурт, след като банката разкри, че американският фондов мениджър Capital Group е придобил 3,1% от голямата немска банка.

"Щастливи сме за всички наши акционери, особено за тези, които имат успеха и доверието на Capital Group", се казва в официално съобщение на водещата немска кредитна институция.

По този начин базираният в Лос Анджелис инвестиционен гигант Capital Group, който управлява 1,8 трлн. долара, се превръща в един от най-големите акционери в Deutsche Bank след кралското семейство на Катар, което продължава да бъде водещ акционер в германската банкова институция с 6,1% и най-големият в света инвестиционен фонд BlackRock с дял от 4,5 на сто, следван от фонда Hudson Executive Capital с дял от 3,14%.

Това представлява първото привличане на основен нов акционер в банката от повече от година насам, след като през последните години немската кредитна институция отчете солидни финансови загуби.

През миналия юли главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг разкри амбициозни планове за преструктуриране на банката и през месец декември представи на инвеститорите актуализирана информация за напредъка на реформата.

В края на януари пък той обеща "да премине в настъпление" през 2020 година въпреки разходите за преструктуриране, които тласнаха Deutsche Bank през 2019-а към най-голямата ѝ годишна финансова загуба за последните пет години.

Агенция Ройтерс напомня, че преди няколко години Capital Group притежаваше дял от Deutsche Bank, но след това го продаде. Пожелали анонимност източници на агенцията отбелязаха, че големият американски фондов мениджър е взел решение в края на миналата година да влезе отново като акционер в немската банка.

На този етап от Capital Group отказаха коментар направената инвестицията.

След новината акциите на Deutsche Bank поскъпват с 0,42% към 9,01 евро за една акция, връщайки се за пръв път над 9 евро за акция от февруари 2019-а година насам. Акциите на Deutsche Bank се сринаха през 2019-а година до рекордни дъна под 6 евро за акция, но от началото на 2020-а година досега се повишиха с 25%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна