Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин: САЩ няма да постигнат растеж от 3% през 2020 заради проблемите на "Боинг"

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за телевизия Fox Business министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че икономиката на Съединените щати няма да отбележи растеж на БВП от 3% през 2020-а година заради проблемите, с които се сблъсква самолетостроителният гигант "Боинг" от миналата година насам.

Той също така отбеляза, че други негативен фактор за икономическия растеж беше голямата и продължителна стачка на работещите в General Motors.

Стивън Мнучин обаче подчерта, че очаква растежът да продължи със същите темпове "през 2020 и през 2021 година", тъй като се очаква президентът Доналд Тръмп "да продължи да осъществява своята икономическа програма".

"Без съмнение президентският план за нашата икономика работи", посочи секретарят.

През миналата седмица беше представена експресната оценка на Департамента по търговия, според която БВП на САЩ нарасна през изминалата година със 2,3% след експанзия с 2,9% през 2018-а, отбелязвайки най-слабо повишение от 2016-а година насам.

Финансовият министър на САЩ също така очаква, че Китай ще спази ангажимента си да увеличи покупките на американски стоки и услуги с най-малко 200 милиарда долара през следващите две години, въпреки настоящата епидемия от коронавирус, която вече доведе до смъртта на над 500 човека и близо 30 хиляди заразени и вероятно ще разтърси китайската икономика.

Според подписаната през януари "първа фаза" от търговската сделка между Вашингтон и Пекин, Китай пое ангажимент за засилени покупки на стоки от САЩ. По-рано днес финансово министерство на Китай обяви, че от 14-ти февруари намалява наполовина митата върху американски внос на стойност около 75 млрд. долара, като част от договореното споразумение.

Появиха се обаче информации в китайски медии (Global Times), че Пекин обмисля в скоро време да се позове на клаузата в търговската сделка  за "природни бедствия и други непредвидими събития", визирайки епидемията от коронавирус, което да позволи забавяне или отлагане на поетите от Китай ангажименти.

Но Стивън Мнучин заяви пред Fox Business Network, че очаква търговската сделка да продължи да се изпълнява по план. "Въз основа на настоящата информация, не очаквам да има някакви проблеми, които да им попречат да изпълнят техните ангажименти".

Мнучин също така омаловажи опасенията, че епидемията от коронавирус може да засегне глобалните вериги за доставки, като заяви, че администрацията на Тръмп не гледна това като на основен проблем.

"Към този момент не видяхме големи проблеми по отношение на веригите за доставки, но САЩ следят много внимателно разпространението на коронавируса", посочи Мнучин и добави, че Белият дом ще има по-добра представа за разпространението на вируса след две седмици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна