Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Прекалено рано е да се каже, че заразата с коронавирус в Китай е в своя пик

Световна здравна организация

Световната здравна организация заяви в четвъртък, че е твърде рано да се каже, че епидемията от коронавирус в Китай е достигнал своя пик, но все пак отбеляза като позитивна новината, че сряда е първият ден, когато общият брой на нови случаи със заразени в Китай е спаднал (?).

Броят на починалите от новия коронавирус в континенталния Китай нарасна до сряда включително със 73 до 563, а броят на потвърдените заразени във втората по големина световна икономика достигна 28 018 от 24 324 към вторник включително. СЗО вероятно има предвид, че в сряда броят на зарезените се е увеличил с 3 694, докато във вторник - увеличението беше 3 886.

Майк Райън от СЗО заяви, че в провинция Хубей - центъра на вирусното огнище - се наблюдава постоянно увеличаване на случаите на заразени, но подобно увеличение не се наблюдава в други провинции на Китай.

Данни от Китай за заразени и починали от коронавирус

Генералният директор на Световната здравна организация  д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че все още няма ваксина или лечение за коронавируса.

Той подчерта, че разработването на ваксина и терапевтичните средства за болестта ще отнеме време, тъй като все още има "много неща, които не знаем" за новия коронавирус, като източника на огнището и "естествен резервоар." Д-р Гебрейесус отбеляза, че трябва да се знае повече за вируса, за да може той да бъде "правилно" преборен и добави отново, че следващата седмица ще се проведе форум в Женева за определяне на приоритетите на научните изследвания

По-рано днес ръководителят на тестването на лекарството Remdesivir на американската фирма Gilead върху пациенти с коронавирус заяви, че досега клиничните изпитания не показват никакви резултати, въпреки някои други съобщения, в които се твърди, че лекарството е излекувано над 200 пациенти.

Тайвански медии пък съобщиха снощи, че действителният брой на заразените и починалите от коронавирус хора е много по-голям от предложените официални китайски данни, като се говори за над 154 000 заразени и около 24 000 загинали от вирусната епидемия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени