Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай ще се справи с негативните ефекти на коронавируса върху икономиката

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-управителят на Народната банка на Китай (PBoC) Пан Гуншън заяви в петък, че негативното влияние на новия коронавирус (2019-nCoV) върху икономиката на страната ще бъде само временно, подчертавайки устойчивостта на китайската икономиката.

Той посочи, че централната банка е сигурна в способността си да се справи с негативните ефекти от вируса, както и да подпомогне финансовите пазари.

Китай обмисля възможни мерки за противодействие, за да смекчи удара от епидемията от коронавирус, която се очаква да причини само временни смущения в икономиката. "Епидемията от коронавирус ще бъде временна и няма да промени дългосрочното подобрение на китайската икономиката", подчерта Пан Гуншън на петъчен брифинг.

Пан Гуншън също така отбеляза, че валутните резерви на Китай са се увеличили през януари, добавяйки, че Пекин разполага с множество политически и финансови инструменти за справяне с низходящия натиск върху икономиката.

Според анализаторите растежът на БВП на Китай вероятно ще се забави до и дори под 5% през тази година заради епидемията от вируса, като повечето от негативните ефекти ще се усетят през първото тримесечие. И те обаче очакват, че икономическият растеж ще се възстанови силно след края на епидемията.

"Има голям шанс лихвеният процент и лихвите по средносрочните кредитни улеснения да бъдат понижени този месец", посочи централният банкер.

По-рано тази седмица Народната банка на Китай инжектира във финансовата система на страната 1,7 трилиона юана (243,88 милиарда долара).

Междувременно китайското правителство призова банките да предлагат кредити с лихви под 1,6% на предприятията, които предоставят стоки и услуги, за да ограничат епидемиологично огнище.

На брифинг заместник-министърът на финансите Юй Вейпин заяви, че Китай също така ще работи за намаляване на данъците и на таксите, особено за индустриите, които са били силно засегнати от коронавируса.

Лошите кредити на страната могат да се увеличат през 2020 година, тъй като епидемията от коронавирус ще засегне някои малки и микропредприятия, особено тези в туризма и ресторантьорството, заяви на същия брифинг Чжоу Лиан, заместник-председател на Китайската комисия за регулиране на банките и застраховането. През 2019 година коефициентът на "лошите" заеми за микро и малки предприятия беше 3,22%, отбелязвайки спад от близо 1% спрямо предходната година, допълни той.

Китайският регулатор също така заяви, че властите ще поддържат финансовите пазари стабилни, за да помогнат на листваните на борсата компании и ще наредят на банките да отпускат заеми на хората, засегнати от коронавируса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна