Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдлоу: Китай обеща да изпълни договорения внос на стоки от САЩ въпреки коронавируса

Търговските разговори с ЕС са много конструктивни

Лари Къдлоу, топ икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви в петък, че Китай официално не е поискал да бъдат направени изключения от ангажиментите, които Пекин пое във "първата фаза" на търговската сделка в САЩ в резултат на епидемията от коронавирус. Той все пак отбеляза, че има някакви консултации по въпроса.

Къдлоу подчерта, че китайският президент Си Цзинпин е каза на американския си колега Доналд Тръмп, че вносът на Китай от САЩ може да се забави поради вирусната епидемия, но го е уверил, че договорените в търговското споразумение цели ще бъдат изпълнени до края на годината.

По-рано тази седмица американските медии съобщиха, че Пекин се надява да получи известна гъвкавост при изпълнение на задълженията си по "първата фаза" на търговската сделка на фона на епидемията от коронавирус, която причинява затруднения в китайската икономиката му.

Къдлоу "не може да отговори" дали вярва на данните на Китай за мащаба на епидемията от коронавирус

Икономическият съветник на Белия дом отказа решително да каже дали вярва или не в официалните китайски данни за броят на смъртните случаи и на заразените с коронавирус.

Притиснат от водещия на бизнес телевизия Блумбърг, Лари Къдлоу само посочи "не знам" и "не мога да отговоря", отбелязвайки, че "е видял много спекулации" по отношение на валидността на официалните данни на Пекин, според които към четвъртък включително броят на смъртните случаи е достигнал 638, а потвърдените заразни с коронавирус - 31 523.

Лари Къдлоу, който говори след проведения по-рано в петък телефонен разговор между Доналд Тръмп и Си Цзинпин, само отбеляза, че няма напрежение между САЩ и Китай по отношение на справянето с бързо развиващата се вирусна епидемия.

Къдлоу също така подчерта, че САЩ са предложили своите "най-добри експерти в областта на общественото здравеопазване" за борба с огнището на коронавирус съвместно със Световната здравна организация (СЗО).

Според него растежът на БВП на САЩ може да се окаже с 0,2 процентни пункта по-слаб с оглед на разширяващата се вирусна епидемия.

Търговските разговори с ЕС са много конструктивни

Търговските преговори между Съединените щати и Европейския съюз досега бяха "много конструктивни", заяви топ икономическият съветник на Белия дом, като добави, че има нови предложения, както и "нова енергия" в разговорите.

В интервю за телевизия Блумбърг Лари Къдлоу каза, че тарифите за внос на европейски автомобили не са активирани, докато Вашингтон "работи добросъвестно с Брюксел за нова търговска сделка". Той също така подчерта за "добрата“ среща на президента Доналд Тръмп с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през миналия месец в Давос.

Решението на Великобритания относно 5G мрежата няма да попречи на търговската сделка със САЩ

Решението на Великобритания да не обърне внимание на загрижеността на САЩ и да предостави ограничена роля на китайската компания Huawei Technologies при изграждането на британската 5G мрежа няма да попречи на усилията за постигане на търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство, посочи Къдлоу.

"Ние ще работим с нашите британски братовчеди относно 5G мрежите. Смятаме, че можем да работим с тях и да им покажем някои опции. Ще се радваме да направим споразумение за свободна търговия", отбеляза той.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна