Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка инжектира на пазара нови 129 млрд. долара заради конронавируса

Народна банка на Китай

Народната банка на Китай (PBoC) инжектира допълнително 900 милиарда юана (около 129 милиарда щатски долара) във финансовата система чрез обратни репо операции, за да поддържа ликвидността на финансовите пазари, докато страната продължава да бъде засегната сериозно от коронавируса.

Централната банка подчерта, че 700 милиарда юана са били са били налети на пазара чрез 7-дневни обратни репо операции при лихвен процент от 2,4%, докато 200 милиарда юана са били инжектирани чрез 4-дневни обратни репо операции при лихва от 2,55%.

Обратната репо операция или споразумение за обратно изкупуване представлява обратно изкупуване на ценни книжа от търговски банки със споразумение за тяхната обратна продажба на банките в в бъдеще.

Това е втората подобна операция от страна на Китайската централна банка от началото на февруари, когато тя инжектира 1,2 трлн. юана (около 173 млрд. долара) във финансовата система, за да омекоти първоначалния шок на фондовите борси в резултат на епидемията от коронавирус при възобновяването на търговията след продължителна ваканция за Лунната нова година.

Членът на паричния комитет на Народната банка на Китай Ма Цзюн пък заяви, че централната банка трябва да обмисли понижаване на базовите лихвени проценти, за да предостави помощ на компаниите, страдащи от епидемията на коронавирус в страната.

През януари PBoC реши да запази едногодишния лихвен процент по кредити в размер на 4,15%, а петгодишната основна лихва на ниво от 4,80%.

Предприеманите агресивни стимулиращи финансови мерки допринесоха за известно нарастване на основният китайски фондов индекс Shanghai Composite с 0,5% по време на търговията в понеделник.

Останалите азиатските борси обаче се оказаха под натиск от продажби с оглед на продължаващото разширяване на епидемията от коронавирус (40 171 заразени в Китай и вече 908 загинали). Японският индекс Nikkei е понижи с 0,6%, хонконгският Hang Seng - с 0,65%, а южнокорейският Kospi - с 0,49%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени