Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на инвеститорските икономически нагласи в еврозоната и в света заради коронавируса

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната и в глобален план се влошават през февруари за пръв път от четири месеца насам с оглед на опасенията, че Китай няма да може да овладее заразата от коронавирус, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1086 инвеститори и проведено между 6-и и 8-ти февруари, се понижава до 5,2 пункта от 7,6 пункта през януари, когато достигна най-високо ниво от ноември 2018-а година. Това представлява първо, макар и за сега сдържано понижаване на индекса от четири месеца насам.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се влошава през февруари до 4,0 пункта от 5,5 пункта през януари (най-високо ниво от юни 2019-а година), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи спада до 6,5 от 9,8 пункта (най-високо ниво от февруари 2018-а година).

Лекият спад отразява факта, че на този етап инвеститорите смятат, че икономическите щети от новия коронавирус са били ограничени най-вече в рамките на Китай, заяви шефът на Sentix Манфред Хюбнер и добави, че в същото време глобалната икономика получава тласък от представянето на САЩ.

"Епидемията от коронавирус и последвалите драстични мерки, предприети от китайското правителство, хвърлят сянка върху икономическите перспективи", посочи Хюбнер, отбелязвайки: "За щастие, засега негативният ефект е ограничен".

"Дори в Германия, въпреки че страната е силно зависима от глобалната търговия и азиатската икономика, инвеститорите все още са относително спокойни", каза той, но добави: "Въпреки това, с оглед на значителният спад на китайските икономически данни е ясно, че отрицателният ефект ще бъде много по-голям, ако през следващите дни не стане очевидно, че разпространението на вируса е ограничено".

Общият Sentix индекс на Германия също се понижава слабо през февруари до 4,5 от 6,9 пункта през януари (най-високо ниво от май 2019-а година). Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в Германия, се понижава до 4,3 от 6,0 пункта (най-високо ниво от юли 2019-а), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи спада до 4,8 от 7,8 пункта (най-високо ниво от януари 2018-а година).

Коронавирусът е в значителна тежест за икономиката на Китай, която доскоро беше един от двигателите на световната икономика. Тук негативните ефекти са много по-силно изразени, като съответният Sentix индекс за Азия, изключвайки Япония, спада рязко през февруари до 7,1 пункта от 18,4 пункта месец по-рано.

Инвеститорите обаче все още не очакват някакви по-продължителни негативни ефекти, което се дължи и на силата на американската икономика. Според анкетираните инвеститори сега остава да се види колко бързо ще може да бъде овладяна епидемията от коронавирус. Поради инкубационния период (до 14 дни) се очаква да има признаци за известно отслабване в следващите няколко дни. Ако това обаче не се случи, от Sentix подчертават, че ще трябва да преосмислят перспективите пред глобалната икономика.

Аналогичното проучване за САЩ обаче показва сериозен подем на инвеститорските нагласи относно американската икономика. Съответният общ Sentix индекс на САЩ нараства през февруари до най-високо ниво от ноември 2018-а година от 20,3 пункта спрямо 15,9 пункта през януари. Индексът на текущата оценка се повишава от 31,0 до 38,3 пункта (най-високо ниво от май 2019-а), докато Sentix индексът на икономическите очаквания в бъдеще нараства от 1,8 до 3,8 пункта, достигайки най-високо ниво от февруари 2018-а година.

Аналогичното Sentix проучване показва известна стабилизация на инвеститорските нагласи и в рамките на страните от Източна Европа, като общият индекс се повиши от 5,4 до 5,5 пункта през февруари (най-високо ниво от май 2019-а), индексът на текущата икономическа ситуация - от 3,8 до 5,3 пункта (най-високо ниво от юни 2019-а), докато индексът на бъдещите икономически нагласи се понижи леко до 5,8 от 7,0 пункта през януари (най-високо ниво от месец март 2018-а година).

Глобалният Sentix индекс на икономическите нагласи на инвеститорите пък се понижи през февруари до 8,1 от 12,1 пункта през януари (най-високо ниво от май 2019-а), като индексът на текущата икономическа оценка спадна до 10,5 от 14,5 пункта (най-високо ниво от юни 2019-а), а индексът на бъдещите очаквания - до 5,8 от 9,8 пункта (най-високо ниво от февруари 2018-а година).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени