Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставчикът на iPhone - Foxconn иска да възстанови 50% от производството си в Китай до края на месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайванската технологична компания Foxconn се надява да възобнови 50% от производството си в Китай до края на месеца, съобщи в сряда източник на Ройтерс, като доставчикът на технологичния гигант Apple започна да отваря своите заводи в страната, които бяха принудително затворени заради епидемията от коронавирус.

Големият производител на електроника също така има за цел да възобнови 80% от производството си в Китай през март, добави източникът, позовавайки се на насоките, зададени от шефът на компанията Лю Юн-Вей.

Рестартирането на производството на Foxconn след празника за Лунната нова година беше забавено от бързото разпространение на коронавируса в Китай, който вече доведе до смъртта на над 1100 души, докато Световната здравна организация предупреди за глобална вирусна заплаха, потенциално по-лоша от заплахата от тероризъм.

"Шефът на компанията Лю се надява до края на февруари производството да достигне 50% от нормалния си капаците", посочи източникът на Ройтерс и добави: "Ще бъдат засегнати доставките, но е твърде рано да се определи точния брой. Може би все още имаме шанс да ги компенсираме с извънреден труд, но също така трябва да следим настроенията на потребителите по отношение на крайните продукти, включително на смартфоните".

По-рано тази седмица компанията Foxconn получи зелената светлина да отвори отново големите си заводи в Китай, като нейното предприятие в източния китайски град Куншан също получи във вторник одобрение за възобновяване на производството.

Според същия източник на Ройтерс обаче, в понеделник едва около една десета от работниците са се върнали в двата ключови завода на Foxconn в южния град Шънжън и в централния град Джънджоу. Именно тези два завода съставляват по-голямата част от монтажните линии на Foxconn за смартфоните iPhone на Apple и евентуално по-нататъшно забавяне на производството може да навреди на глобалните доставки.

В понеделник Foxconn отчете спад от 12% на приходите през януари спрямо година по-рано до 12 млрд. щатски долара, без да предостави повече подробности.

Акциите на Foxconn поскъпнаха в сряда с над 3%, след като те се сринаха със 7%, откакто отвориха финансовите пазари след Лунната нова година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна