Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни върхове на европейските борси след отслабване на коронавирус страховете

В сряда европейските фондови борси достигат рекордни върхове за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите изглеждат по-малко притеснени от негативното икономическо влияние на коронавируса с оглед на намаляващия брой на нови заразени в Китай и надеждите, че пикът на епидемията може да бъде достигнат до края на месеца.

Подкрепа за инвеститорския риск-апетит на борсите в Европа оказва и днешното стабилно нарастване на китайската фондови пазари за седма поредна сесия на търговия, като основният индекс Shanghai Composite се повиши с 0,87% на фона на агресивните стимулиращи мерки, предприети в последно време от Народната банка на Китай.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,52% към нов исторически връх от 430,90 пункта, след като във вторник индексът се повиши с 0,9%. Немският индекс DAX -30 пък нараства до нов рекорден връх към 13 474,58 пункта, поскъпвайки за втора поредна сесия с близо 1%.

Френският CAC 40 се повишава с 0,42%, задържайки малко под неговия пик от 17-и януари, а британският FTSE100 се повишава с 0,36%, но все още остава доста далеч от рекордния му връх от май 2018-а година.

Възходящото движение на европейските борси е факт въпреки представени от Евростат много слаби данни за индустриалното производство в еврозоната и в целия ЕС през последния месец на 2019 година.

На този етап участниците на финансови пазари омаловажат и потенциалния негативен ефект на епидемията от коронавирус върху китайската и глобалната икономика.

Силен ръст с над 6% бележат акциите на Heineken Holding, след като голямата пивоварна компания, базирана в Амстердам, отчете скок на нетната печалба с 14% през миналата година.

След ръст на продажбите с 11% на най-известната си марка Gucci, акциите на френската компания за луксозни стоки Kering поскъпват с 2,9%.

През днешната търговия доста добре се представят и автомобилните и добивни компании, чиито износ е силно зависим от китайското потребление. Индексът STOXX Europe 600 Basic Resources се повишава с 2%, а индексът STOXX Europe 600 Automobiles & Parts - с 2,45%.

На обратния полюс са акциите на ABN AMRO, като те поевтиняват с цели 6,7%, след като холандската банка представи слаби финансови резултати за последното тримесечие на миналата година. Въпреки слабото представяне на ABN AMRO, общият банков индекс STOXX Europe 600 Banks нараства с 1,2%.

Повишение с 0,67% бележи и индексът STOXX Europe 600 Oil & Gas с оглед на днешното поскъпване на петрола на фона на сигналите за намаляване на нивото на заразени с коронавирус в Китай. Фючърсите на петрола Брент с доставка през април нараства с 2% обратно над 55,0 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през март - с 1,55% към 50,80 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна