Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рязък спад на автомобилните продажби в Китай през януари с 18%

Коронавирусът ще засегне по-силно икономиката на Китай, отколкото епидемията от ТОРС през 2003 г.

Продажбите на автомобили в Китай се понижиха през януари с 18% спрямо година по-рано до 1,94 млн. броя, съобщи подкрепяната от правителството Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM).

Продажбите на електромобили спаднаха през януари с цели 54% до 44 000 превозни средства.

С оглед на факта, че китайската Лунна нова година се падна тази година в края на януари за разлика от началото на февруари през 2019-а година, спадът в продажбите беше очакван, тъй като търговската дейност в азиатска държава обикновено спира по време на едноседмичната ваканция.

Февруари обаче няма да осигури обичайния отскок в продажбите, тъй като епидемията от коронавирус в в Китай ще намали продажбите на автомобили поне през първото тримесечие на годината. Според автмобилната асоциация вирусната епидемия може да доведе до прекъсване на производството на около един милион превозни средства.

CAAM смята, че данните за продажбите на автомобили за първото тримесечие, както и за цялата фискална 2020 година, вероятно ще пострадат на фона на икономическото и производственото забавяне, причинено от епидемията от коронавирус в страната.

Вирусната епидемия ще доведе до по-голямо поражение за китайската икономика, отколкото епидемията от коронавируса ТОРС (SARS) през 2003 година, показва проучване сред над 300 автомобилни компании, проведено от CAAM, въпреки че анкетираните фирми също така заявиха, че очакват сривът в потребителското търсене да бъде сравнително краткотраен.
През 2019 г. продажбите на автомобили в Китай спаднаха за втора поредна година, достигайки 25,8 милиона броя , което беше значително понижение (с 8,2%) спрямо рекордните 28,9 милиона автомобили, които бяха продадени през 2017 г.

Междувременно Асоциацията на пътническите автомобили в Китай отчете още по-силен спад от 21,6% на продажбите през първия месец на 2020 година.  Асоциацията също така предупреди, че продажбите на леки автомобили могат да намалеят с поне 30% заради коронавируса.

Доста болезненото начало на новата година може да доведе до трети целогодишен спад на китайската автомобилна индустрия през 2020 година.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.