Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски дипломат предупреди за „неморална“ външна политика на САЩ

Мари Йованович (в средата) пристига в Конгреса на САЩ за изслушване по казуса с Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившата американска посланичка в Украйна Мари Йованович предупреждава, че САЩ са възприели „неморална“ външна политика, която заменя „доверието със заплахи, страх и бъркотии“, пише в. „Гардиън“.

В първото си публично изказване след напускането на Държавния департамент преди две седмици Йованович каза, че администрацията на Доналд Тръмп води външна политика, с която може да отблъсне съюзници и да ги хвърли в прегръдките на други партньори, които ще бъдат сметнати за по-достойни за доверие.

Ветеран дипломат, 61-годишната посланичка в бивши съветски републики, бе отстранена от поста си в Киев от Тръмп миналия май. Смята се, че по това време президентът е оказвал натиск на украинското правителство да започне разследване срещу политически противници на Тръмп. Йованович даде доказателства за натиска на изслушване в Конгреса, преди да се оттегли изцяло от външнополитическата служба.

„Трябва да бъдем принципни, последователни и достойни за доверие“, заяви тя, приемайки награда за дипломация от университета „Джорджтаун“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!