Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ускоряване на януарската инфлация в САЩ до 2,5%

Потребителските цени в САЩ нараснаха през януари до едногодишен връх от 2,5%, но въпреки това инфлацията продължава да бъде сдържана в началото на настоящата година.

Според Департамента по труда индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през януари с 0,1% спрямо декември, когато инфлацията нарасна с 0,2% и при очаквания за ново увеличение с 0,2 на сто.

На годишна база потребителската инфлация се ускори в началото на новата година до 2,5% от 2,3% месец по-рано и осреднената прогноза на финансовите пазари за повишение с 2,4 на сто, като това е най-високата инфлация в САЩ от октомври 2018-а година насам.

Енергийните цени се понижиха в рамките на месец с 0,7% с оглед на силно понижение на цените на бензина с 1,6% (след техен скок с 3,1% през декември), докато цените на храните се увеличиха за втори пореден месец с 0,2 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през януари очаквано с 0,2% на месечна база, докато основната инфлация на годишна база се повиши за четвърти пореден месец с 2,3 на сто при прогнозата на финансовите пазари за по-силен растеж с 2,5 на сто.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нараства малко над важното целево ниво на банката от 2 на сто, все още няма сериозни индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020