Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Додик: Република Сръбска е тръгнала да излиза от Босна и Херцеговина

Сръбският член в босненското председателство Милорад Додик
Снимка: БГНЕС

Сръбският член в босненското председателство Милорад Додик заяви днес, че Република Сръбска е тръгнала по пътя на излизане от Босна и Херцеговина, от който няма връщане назад, предаде БТА.

Ние ще направим това и няма да ни спрат нито САЩ, нито който и да било друг, заяви той пред журналисти в Източно Сараево, съобщи Танюг.

Времето ще покаже доколко Република Сръбска е сериозна в това намерение, каза Додик.

По думите му Република Сръбска трябва да избере между две неща, като едното от тях е тихо да изчезне и да бъде разрушена чрез „смъртоносния пакет“, който са направили международната общност и бошнячката страна в Сараево.

В първата фаза това бе реализирано чрез върховния представител и налагането на решения, а сега правят това чрез Конституционния съд, като оправдават това с върховенството на закона, заяви Додик.

Той подчерта, че нито той, нито който и да било друг има право да пренебрегва факта, че за Република Сръбска и нейната свобода са загинали 29 000 души. Това е нещо, което трябва да бъде завет, че Република Сръбска ще оцелее, каза Додик. И повтори, че Република Сръбска не може да вярва на Босна и Херцеговина. 

Босна и Херцеговина е лошо място и място, в което сърбите и Република Сръбска нямат свобода. Ако няма договор чужденците да си отидат от Конституционния съд и той да бъде поставен във функции, както във всички други страни, то няма да има и Босна и Херцеговина. Нека запомнят това, заяви Додик.

Недоволство от Конституционния съд

Босненските сърби настояват за оттегляне на международните съдии от Конституционния съд. Освен шестима местни съдии (двама сърби, двама босненци и двама хървати), трима международни съдии, назначени от Европейския съд за правата на човека, влизат в състава на тази инстанция след края на междуетническата война в Босна (1992-95), пояснява Франс прес.

Конституционният съд взе в петък решение, което предизвика гнева на босненските сърби.

Сезиран от няколко босненски депутати (мюсюлмани), съдът реши, че земеделските терени без собственици принадлежат на централната държава, а не на съставните части, както гласи закон на сръбската съставна част, отбелязва АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна