Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

MAE: Глобалното търсене на петрол ще се свие за пръв път от 10 години заради коронавируса

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за растежа на глобалното търсене на петрол през настоящата година до най-ниско ниво от 2011 г. в резултат на епидемията от коронавирус, която парализира през последните седмици Китай.

Според последния месечен доклад на МАЕ глобалното търсене на петрол ще се увеличи през тази година с едва 825 хил. барела, или с 365 хил. барела по-малко, отколкото беше заложено в предишната прогноза. Това би представлявало най-слабото нарастване на потреблението на важната енергийна суровина от 2011-а година насам.

В същото време се очаква търсенето на петрол да се свие през първото тримесечие на 2020 г. с 435 хил. барела спрямо година по-рано, като това ще представлява първо намаляване на световното петролно потребление от повече от десет години насам.

Последиците от новия коронавирус, известен вече като Covid-19, ще бъдат "значителни" за глобалното търсене на петрол, за петролните цени и за производителите, посочи МАЕ.

"От гледна точка на производителите, преди кризата с вируса Covid-19 се очакваше пазарът да се придвижи към постигане на баланс (между търсене и предлагане) през втората половина на 2020 г. поради комбинация от съкращенията на производството, приложени от началото на годината, по-голямото търсене и постепенното спиране на растежа на доставките извън ОПЕК. Сега обаче рискът, породен от кризата с вируса Covid-19, накара страните от "ОПЕК +" да обмислят допълнително намаляване на производството на петрол “, се казва още в месени доклад на Международната агенция по енергетика.

През миналата седмица техническата комисия към формата "ОПЕК +", включващ и производителки извън картела, начело с Русия, препоръча допълнително намаление на производството от 600 хил. барела на ден в допълнение към текущо съвместно ограничаване на добивите от 1,7 млн. барела дневно. Русия обаче все още не взела решение дали да подкрепи по-дълбоко съкращаване на петролното производство.

Ден по-рано ОПЕК също намали прогнозите си за търсенето на петрол през настоящата година, след като подобна низходяща ревизия направи и Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от