Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подем на потребителските нагласи в САЩ до 2-годишен връх през февруари

На този етап няма притеснения относно коронавируса в Китай и предстоящите избори за президент в САЩ

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо през настоящия месец до 2-годишен връх, показват предварителните резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна през февруари до 100,9 пункта от 99,8 през януари, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за слабо понижение на индекса до 99,5 пункта. Това е най-високо ниво потребителските нагласи от март 2018 г., когато индексът достигна 101,4 пункта, бележейки своя пик по време на продължаващата вече 11 години икономическа експанзия, стартирала от средата на 2009 година, когато приключи последната глобална финансова криза.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се повиши през февруари до 92,6 пункта от 90,5 пункта през януари, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се понижи слабо до 113,8 от 114,4 пункта в края на предходния месец.

За сега нивото епидемията от коронавирус в Китай, нито предстоящите през ноември президентски избори в САЩ са посочени от потребителите като потенциално влияещи върху техните финанси и икономически нагласи.

Едва 7% от анкетираните американци са споменали смъртоносния вируса COVID-19. Ако обаче вирусната епидемия започне да се разпространява по-бързо извън Китай, това неминуемо ще се отрази и на нагласите на потребителите в САЩ.

В същото време само 10% от потребителите споменават под някаква форма и предстоящите в началото на нови президентски избори в САЩ.

Едногодишните потребителски инфлационни очаквания в началото на февруари стабилизираха в януарското ниво от 2,5%, а очаквания за инфлацията в рамките на следващите 5 до 10 години дори се понижи до 2,3% от 2,5% през предишния месец.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020