Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаел Монфис продължи царуването си в Ротердам

Гаел Монхис спечели десета титла в кариерата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гаел Монфис успя да защити титлата си от АТР 500 тенис турнира в Ротердам.

На финала третият поставен французин се наложи с 6:2, 6:4 над 19-годишния Феликс Оже-Алиасим от Канада за час 25 минути игра и спечели десети трофей в кариерата си и втори за сезона след този в Монпелие миналата неделя.

Опасенията на организаторите, че залата няма да се напълни заради бурята Денис бяха напразни. Природното явление беше доста по-слабо от „сестра си“ Киара, която вилня преди десетина дни. Освен една съборена ограда на строеж пред зала „Ахой“ самият аз не видях други поражения из града.

Преди началото на финала симфоничният оркестър на Ротердам изпълни на корта потпури от песни, печелили конкурса „Евровизия“, който тази година през май ще се проведе в същата зала.

Симфоничният оркестър на Ротердам свири направо на корта.

В третия гейм на мача Монфис поведе с 40:0 при сервис на съперника, но тийнейджърът изравни. При точката за „дюс“ 33-годишният парижанин се качи на мантинелата в опит да догони топката след смаша на Оже-Алиасим. В крайна сметка канадецът взе подаването си за 2:1. Французинът проби в петия гейм все пак, след като спечели атрактивно надиграване на мрежата. Веднага след това съперникът му имаше точка за връщане на брейка, но ударът му по правата излезе с милиметър в аут и после Гаел затвърди на 4:2. Кризата в подаването на канадеца продължи и Монфис отново го проби и след това сервираше за спечелване на сета.  Набързо стигна до 40:15 и спечели при първата възможност с мощен начален удар.

Шампионът от 2019-а стартира следващата част с пробив на нула. В петия гейв французинът от карибски произход поведе с 40:0 при сервиса на Оже-Алиасим и записа нов брейк за 4:1 при третата възможност. При 5:2 Гаел сервираше за титлата. Той поведе с 40:15 и пропиля общо четири шампионски точки, преди канадецът да върне единия пробив. Монфис отново застана на основната линия, за да подава за спечелване на турнира. Пак стигна до 40:15 и този път приключи с отличен сервис.

Гаел Монфис стана третият тенисист през този век, който успява да защити титлата си в "Ахой" след сънародника си Никола Ескюди (2001-2002) и шведа Робин Сьодерлинг (2010-2011 г.).

За успеха французинът заслужи 500 точки за световната ранглиста, където е на девето място, както и чек за 406 840 евро. За Оже-Алиасим, който загуби и в четвъртия си финал на ниво ATP Tour останаха 300 точки за класацията и 204 200 евро от наградния фонд на турнира.

Оже-Алиасим загуби ив четвъртия си финал при мъжете.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!