Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия забрани на "Тесла" да продължи с изсичането на дървета за гигафабриката край Берлин

Снимка: БГНЕС

Висшият административен съд за Берлин-Бранденбург разпореди компанията "Тесла" (Tesla) да спре разчистването на дървета в залесената местност в близост до Берлин, където компанията иска да изгради първия си завод за електромобили и батерии в Европа, докато не бъде разгледана жалба, подадена от екологична организация.

Съдът заяви, че трябва да издаде това разпореждане, тъй като в противен случай "Тесла" може да приключи работата по разчистването на терeна за своята гигафабрика (Gigafactory) през следващите три дни.

Решението на Висшия административен съд на Берлин и Бранденбург идва, след като държавната служба по околна среда даде зелена светлина за разчистването на 92 хектара гора за новия завод на "Тесла". През миналата седмица съд от по-ниска инстанция Германия също постанови, че "Тесла" може да разчиства дървета за освобождаване на място за фабриката си за електромобили. Екологичната група "Зелената лига на Бранденбург" (Gruene Liga Brandenburg) обаче подаде жалба до съда, позовавайки се на възможността новата фабрика да замърси питейната вода в района и да създаде други екологични проблеми, включително заплаха за дивите животни в района.

В изявлението си по-горната инстанция на немския съд посочи, че няма причина да се предполага, че жалбата на екологичната организация няма да успее.

Властите в Берлин се зарадваха през миналия ноември, когато базираната в Пало Алто, Калифорния компания "Тесла" взе решение да построи първата си европейска гигафабрика за електромобили в Груенхайде, Бранденбург. Тогава "Тесла" обяви, че новият завод ще произвежда батерии и електрически автомобили, започвайки с предстоящия нов модел SUV Model Y. Компанията се надяваше да завърши фабриката в средата на следващата година.

Все още не е издадено официално разрешение за планираното изграждане на гигафрабиката на "Тесла", което означава, че компанията на американския предприемач Илон Мъск е започнала да подготвя терена на свой собствен риск.

Депутати от пробизснес ориентираните християндемократи и свободни демократи предупредиха, че правната битка, водена срещу гигафабриката на "Тесла", ще нанесе сериозни и дълготрайни щети на имиджа на Германия като място за правене на бизнес.

Миналия месец германски официални представители пък заявиха, че на мястото на новия завод са били намерени 187 килограма боеприпаси от Втората световна война, след като "Тесла" започна да разчиства района.

Компанията Tesla има още две гигафабрики за електормобили - една в САЩ и новопостроения завод в Шанхай, Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна