Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските фирми в Китай страдат от недостиг на персонал заради коронавируса

Спирането на техните китайски предприятия вече засегна глобалните им вериги за доставки

Почти половината от американските компании в Китай се оплакват, че техните глобални операции вече се повлияват негативно от временното закриване на бизнес дейността им поради епидемията от коронавирус, показват резултати от анкета на Американската търговска камара в Шанхай (AmCham), цитирани от Ройтерс.

Около 78% от анкетираните компании също така заявиха, че нямат достатъчно персонал в своите китайски заводи, за да възобновят пълното производство, тъй като наложените ограничения във връзка с общественото здраве затрудняват работниците да се върнат на работните си места след продължителния отпуск за Лунната нова година.

В проучването са участвали 109 компании с производствени операции в Шанхай, Сучжоу, Нандзин и по делтата на река Яндзъ.

Цели 48% от анкетираните заявиха, че спирането на техните предприятия вече е засегнало глобалните им вериги за доставки, докато почти всички останали очакват такова негативно въздействие в рамките на следващия месец, се казва в проучването на AmCham.

'Най-големият проблем е липсата на работници, тъй като те са подложени на ограничения за пътуване и карантина. Всеки, който идва извън непосредствения регион, преминава през 14-дневна карантина", заяви президентът на AmCham Кер Гибс и допълни: "Следователно повечето фабрики имат сериозен недостиг на служители, дори след като им бъде разрешено да отворят отново врати. Това ще окаже сериозно влияние върху световните вериги за доставки, което едва се започва да се проявява".

Редица градове в Китай се намират де факто под блокада от удължената ваканция за Лунната нова година през миналия месец, като в същото време в страната са въведени забрани за пътувания и е наложена карантина в опит да се ограничава разпространението на смъртоносния коронавирус.

Това вече наруши сериозно икономическата активност във втората по големина икономика в света, тъй като фабриките и предприятията се мъчат да отварят отново, поставяйки под заплаха глобални вериги за доставки.

Китайските власти обещаха подкрепа за индустриите и секторите, които са най-силно засегнати, особено тези, които участват в промишленото производство. В тази връзка те поскаха от местните банки да намалят лихвите за подходящи фирми и да толерират по-високи нива на техните лоши кредити, като същевременно обещават да намалят данъците и таксите.

Съобщава се, че някои служители, които са се върнали на работа, са поставени под карантина в техните фабрики, което допълнително забавя възобновяването на нормалното производство, посочва Ройтерс.

В петък столицата Пекин обяви 14-дневна самокарантина за всички, които се връщат в града и заяви, че ще накаже онези, които отказват да направят това, или които не спазват официалните правила относно ограничаване на разпространението на коронавируса.

Проучването на Американската търговска камара в Шанхай също така показа, че една трета от анкетираните компании планират да преместят дейността си извън Китай, ако фабриките им не успеят да отворят, докато близо две трети от бизнеса очаква търсенето на техните продукти да е по-ниско от нормалното.

Респондентите в анкетата на AmCham също така посочват проблемите с логистиката и необходимостта от намиране на алтернативни доставки като основни предизвикателства за техния бизнес през следващите две до четири седмици.

Предишно проучване на Американската търговска камара в Шанхай показа, че по-голямата част от американските фирми, опериращи в Китай, очакват епидемията от коронавирус да намали приходите им през тази година, като някои тях ускоряват плановете да изместят своите вериги за доставки извън страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна