Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фона на паниката от коронавирус крадци отмъкнаха стотици ролки тоалетна хартия в Хонконг

Задържани са откраднати над 600 рула тоалетна хартия извън супермаркет в Хонконг
Снимка: South China Morning Post

Тоалетната хартия се превърна в толкова търсена стока в Хонконг, че в понеделник крадци задържаха шофьор, снабдяващ супермаркет, отмъквайки от него стотици ролки тоалетна хартия.

Територията на Хонконг е с един от най-многобройните случаи на потвърдени заразени с коронавирус - 57 по данни на Световната здравна организация - извън епицентъра на болестта в континентален Китай. Това доведе до информации за паническо изкупуване на различни артикули като предпазни маски, дезинфектанти за ръце и и други стоки, изпразвайки по този начин рафтовете в супермаркетите.

Англоезичното издание South China Morning Post и други медии съобщиха в понеделник, че стойността на открадната тоалетна хартия е била за едва 1700 хонконгски долара (около 218 американски долара), но крадците могат да получат за нея доста повече на черния пазар. Според изданието трима маскирани въоръжени мъже са откраднали 600 ролки в около 50 пакета с тоалетна хартия от доставчик пред магазин Wellcome в Монг Кок. Обирът е станала около 6 часа сутринта в понеделник.

Полицията заяви, че единият от мъжете е бил въоръжен с два ножа. До обяд са били арестувани двама от мъжете на възраст 49 и 54 години, като се съобщава, че се преследват още трима, за които се смята, че са на възраст между 20 и 33 години.

Месните правителствени служители призовават обществеността да спре да се презапасява и да се бори със слуховете, че коронавирусът е причинил недостиг на основни хранителни стоки.

Хонконг е белязан от спомените за епидемията от ТОРС (SARS) през 2003 г., при която в града загинаха близо 300 души, въпреки че към момента има информация за само един починал от новия коронавирус Covid-19. От своя страна китайските здравни власти съобщиха в понеделник за нови 2048 случая на заразени с вируса, с които техния брой надхвърли 70 000 и за още 105 смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 1770.

Междувременно през уикенда се проведоха нови протести в Хонконг от жители, които искат местното правителство да затвори границите си с Китай, за да предотврати по-голямо заразяване с коронавируса, както и да спре плановете си да превърне някои сгради в карантинни центрове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна