Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на бежанците в сирийската област Идлиб достигна 900 000

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на бежанците в сирийската област Идлиб достигна 900 000, съобщи заместник-генералният секретар на ООН Марк Лоукок.

"Над половин милион от прокудените са деца. Условията, в които живеят, са ужасяващи дотам, че малки деца и пеленачета умират от студ", заяви Лоукок и призова Съвета за сигурност на ООН да наложи примирие между сирийската армия и бунтовниците.

В същото време президентът на Сирия Башар Асад се врече да продължи офанзивата, въпреки предупрежденията на Турция.

"Битката за освобождението на Алепо и Идлиб продължава", каза Асад в обръщение по държавната телевизия и обеща, че борбата ще продължи до пълното освобождение на страната, въпреки натиск отвън и "празните звуци и заплашителни крясъци, които се чуват откъм северните граници на Сирия".

"Ние напълно съзнаваме, че успехите, постигнати в Алепо и Идлиб, "не означават край на войната или унищожение на тероризма", но са "прелюдия към пълното поражение на екстремистите, което ще дойде рано или късно", подчерта президентът на Сирия.

Според него неотдавнашните успехи в подкрепяната от Русия военна офанзива срещу бунтовниците в северозападните провинции Алепо и Идлиб не е краят на деветгодишната гражданска война в Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени