Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият турски президент Абдуллах Гюл: Политическият ислям се срина

Абдуллах Гюл

Бившият турски президент Абдуллах Гюл се обяви за връщане на Турция към парламентарна система на управление, заявявайки, че никога досега турският парламент не е бил толкова обезличаван. В интервю за турския в. "Карар" той каза още, че и като президент е вярвал, че парламентарната система на управление е по-добра за Турция.

Според него в момента в целия свят политическият ислям се е сринал.

"Моето предпочитание е за демократична парламентарна система. Великото национално събрание на Турция никога не е било толкова обезличавано. Турция изпитва този дефицит", каза 11-ият президент на страната.
В "Карар", пред който Гюл засегна и други актуални теми, отбелязва, че това е първото интервю на президента от години насам.

По повод на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където напрежението с Турция се задълбочи на фона на предприетата от сирийските правителствени сили офанзива, Гюл изказа мнение, че не бива да се влиза в същинска война със Сирия. Според него обаче подходът на целия свят по отношение на Сирия е много погрешен.

Запитан къде конкретно смята, че е допусната грешка от страна на Анкара в политиката за Сирия, след като казва, че тя е изначално сбъркана, Гюл отговори, че е била подценена подкрепата на Русия и Иран за сирийския режим. "Обаче за Иран да не падне режимът в Сирия е екзистенциален въпрос. За Русия - за царска Русия, комунистическа Русия и за сегашното ръководство - става дума за стратегически въпрос за достъп до топлите морета", обясни той.

По повод на отношенията с Русия Гюл изказа мнение, че е изпусната мярката в тях. "Ако сте съсед с големи държави, особено пък ако тези съседи са голяма авторитарна държава, отношенията ви няма да бъдат нито неприятелски, нито ще се оставите да бъдете водени за носа", каза Гюл. "В последно време мярката (в отношенията с Москва) беше малко изпусната. Вероятно най-същественото е въпросът за С-400 във военната сфера", посочи той, визирайки сделката за руските системи за противовъздушна отбрана.

Във връзка с отношенията със Запада Гюл не отрече, че Европа и САЩ са допуснали редица грешки по отношение на Турция. Според него обаче, за да може Турция да бъде демократична държава, трябва да заеме място заедно с Европа в западния блок.

Бившият държавен глава на Турция изказа също мнение, че политиката на поляризиране е заплаха за страната. "Този политически език не носи никаква полза", добави той.

Гюл изказа подкрепа за Али Бабаджан, бивш вицепремиер, външен министър и министър на икономиката, и неговата партия. Президентът напомни, че още оттегляйки се от поста, е заявил, че излиза от политическия живот, което прави и до днес. "Но когато има горещи за страната въпроси, не съм някой, който ще пази опита си за себе си", посочи той.

Гюл заяви, че смята принципите и ценностите от основаването на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за валидни и до днес и посочи, че при всеки повод призовава за завръщане към тях. "Политически движения с ислямска идентичност са успешни във властта, когато са демократични и либерални, когато приемат и прилагат глобалните норми за основните човешки права. Пример за това ние дадохме в първия си период на власт и демонстрирахме как вярващи хора могат да ръководят държавата на рационални основи. Този успех беше извор на вдъхновение за целия ислямски свят и дори за ислямските движения", заяви Гюл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени