Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцеслав Стефанов: Евротурнирите не са наша цел, ВАР няма да постигне нищо

Венцеслав Стефанов
Снимка: БГНЕС


Президентът на Славия Венцеслав Стефанов говори след победата на неговия отбор с 1:0 над Арда в Пловдив. Той коментира и положението във футболното първенство и ситуацията в Левски, както и въвеждането на ВАР в България.

"Доволен съм от подготовката през зимата, терените и условията за лагера в Турция бяха перфектни. Арда е с три пъти по-голям бюджет от нас и с огромен брой чужди футболисти. Имат сериозни възможности. Надявам се, че пролетта ще бъде по-благосклонна към нас, дано и времето се запази такова, за да се играе при нормални за футбол условия. Пролетният дял ще покаже кой отбор до къде е стигнал. Евротурнирите не са нашата цел. Искаме да обиграваме наши футболисти, да им дадем шанс. Да бъдат забелязани от националните селекционери или от чужди мениджъри. Трима наши юноши бяха в групата вчера и един от тях (Филип Кръстев - бел. ред.) взе участие в почти целия мач. Нашата цел е да дадем шанс за изява на българите", категоричен е Стефанов.

Той говори и по други теми, свързани с родния футбол.

"Не очаквам да има интрига в първенството. Лудогорец трудно ще бъде спрян. Чудесата са само в приказките. Другите отбори са далеч от тяхната класа. Левски трябва да се бори за собственото си оцеляване. Да отпадне така, както преди няколко години отпаднаха някои други отбори, не би било добре за футбола ни. Всички ръководители трябва да се простират според чергата си. При тях има страшно пилеене на средства. Левски иска четири милиона за свой футболист, който е 48 килограма с мокри дрехи. Христо Стоичков беше продаден приблизително за толкова пари. Когато изкарат подобен футболист, тогава да искат толкова пари. 

Всеки един човек, който дава от себе си пари за спорт, аз лично много го уважавам. Когато ние взехме Славия, по това време президент на Левски беше Томас Лафчис. Човекът изпитваше сериозни затруднения и знаете как се бореше. След това при Грашнов беше по-различно, после Батков имаше инерция, но накрая и той изпитваше трудности. После дойдоха двама собственици, които имаха пари.
В Славия сме двама човека плюс секретарката. В Левски, гледам, са се нароили 30 треньори - на треньора-треньор, под треньор, над треньор… Директорът получава 22-23 хиляди лева заплата. Други по 12-13 хиляди. Хората искат да видят отчетността, къде се дават парите.

В един момент се получава така, че нашите грандове имат една маса от чужди футболисти, които имат договори за по 20-30 хиляди евро на месец, не играят и ги гонят. После започват дела, осъждат ги и трупат дългове. Това е недалновидно ръководство. В случая не визирам ЦСКА. Там има човек, който държи нещата и се надявам, че няма да допусне това" смята президентът на "белите".

"Славия си създаде играч (Димитър Велковски) и го продадохме в чужбина. Важното е да има дисциплина и равнопоставеност във футбола ни. Братя Домусчиеви са показали документи за своите средства. Да взимаш по няколко милиона лева от държавата и да ги даваш за съмнителни чужденци, в това няма никакъв смисъл", каза още Венцеслав Стефанов, който отново се изказа негативно за евентуалното въвеждане на системата за видео асистент съдия в българския шампионат.

"Този ВАР няма да направи нищо. За всяко нарушение ще започнем да искаме ВАР, не сме дорасли. Ще видите, че след години това нещо ще отпадне. По-добрият вариант е никой да не натиска съдиите и те да свирят толкова, колкото могат. Реферите трябва да направят играта по-истинска", добави Стефанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени