Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът причини рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия през февруари

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се влошиха през февруари доста по-рязко от очакваното в резултат на опасения, че епидемията от коронавирус в Китай ще навреди на световната търговия, показва последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, спадна силно през февруари до 8,7 пункта от 26,7 пункта през януари, когато достигна най-високо ниво на индекса от юли 2015-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-скромно понижение към ниво от 21,5 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от ноември 2019-а година.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, също се влоши силно през настоящия месец до -15,7 пункта от -9,5 пункта през януари и осреднена прогноза за индекс на ниво от -10,3 пункта.

Графика на Zew индекса на Германия

"Опасеният за негативни ефекти от коронавирусната епидемия в Китай върху световната търговия предизвикват значителен спад на показателя за икономическите нагласи в Германия“, коментира резултатите от проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах. "Очакванията за развитието на експортно-интензивните сектори на икономиката се влошиха особено рязко", добави той.

Освен това, в края на 2019 г. и началото на 2020 г. се наблюдаваше по-лошо от очакваното развитие на германската икономика, посочи професор Вамбах и допълни: "Ревизираната в низходяща посока оценка както на настоящата икономическа ситуация, така и спадът в бизнес очакванията показват ясно, че в момента икономическото развитие в страната е по-скоро крехко".

Икономиката на Германия се оказа в стагнация през последното тримесечие на миналата година в резултат на по-слаби частно потребление и държавни разходи, което поднови опасенията за възможна рецесия.

Нагласите на пазарните финансови експерти и анализатори по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона също бележат влошаване през настоящия месец, макар и по-слабо изразено, отколкото в Германия, като съответният ZEW индекс на бъдещите очаквания спадна през февруари до 10,4 пункта от 25,6 пункта в началото на годината, докато индексът за текущата икономическа ситуация в региона на единната валута се понижи до -10,3 пункта от -9,9 пункта през януари.

Наред с икономическите очаквания, инфлационните очаквания в рамките на еврозоната също намаляват, като съответният показател на института Zew се понижи през февруари до 4,7 от 13,7 пункта месец по-рано.

Днешното доста слабо Zew проучване за Германия сякаш потвърждава опасенията на някои икономисти и анализатори, че китайската епидемия от коронавирус ще засегне негативно както световната верига на доставки, така и търсенето в Китай, което може да доведе до по-слаб растеж и на водещата европейска икономика през първото тримесечие на тази година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени