Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът на Jaguar Land Rover във Великобритания е заплашен от китайския коронавирус

Автомобилната компания Jaguar Land Rover разполага с достатъчно части от Китай, за да поддържа британското си производство през следващите две седмици, но не и след този срок с оглед на епидемията от коронавирус, заяви във вторник фирменият бос Ралф Спет.

Най-големият производител на автомобили във Великобритания, който разполага с три фабрики на родния си пазар, се присъедини към водещи в света компании като Apple по отношение на предупреждение за негативното въздействие на епидемията от коронавирус в Китай върху глобалните вериги за доставки.

"Ние сме в безопасност за тази и за следващата седмица, но след това ще изпитаме липса на части", предупреди главният изпълнителен директор на Jaguar Land Rover.

"Бяхме принудени да прелетим с наши части в куфари от Китай до Обединеното кралство", допълни Ралф Спет.

Той обаче посочи, че китайската фабрика на фирмата ще отвори през следващата седмица и с оглед на това "ще бъдем в безопасност през първата седмица".

Ралф Спет също така призна, че в момента неговата компания няма продажби в Китай и не е ясно, когато те ще бъдат подновени с оглед на епидемията от коронавирус.

Междувременно шефът на Tata Motors - компанията-майка на Jaguar Land Rover, отбеляза, че фирмата няма достатъчна видимост по отношение на доставчиците на части от Китай. "Ние сме в безопасност за месец февруари и за голяма част от март", заяви Гюнтер Бучек. "Напълно ли сме покрити с части в този момент за целия месец март ? За съжаление ... не", призна той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна