Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит докара рекорден брой компании в Нидерландия през 2019 година

Два пъти повече компании започнаха бизнес в Нидерландия през 2019 г. в сравнение с година по-рано с оглед на наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи в сряда холандска правителствена агенция.

През миналата година 78 фирми избраха да отворят свои офиси или да преместят операциите в страната, като общият им брой след британския референдум за Брекзит през 2016 г. достигна 140, съобщиха в сряда от Агенцията за чуждестранни инвестиции на Нидерландия (NFIA).

"Тенденцията беше на удвояване всяка година на броя на компаниите, които идват в Нидерландия", заяви Йерун Нийланд от NFIA.

Великобритания напусна ЕС на 31-ви януари тази година, като сега тече т.нар. "преходен период" до края на 2020, през който трябва да се изработи ново търговско споразумение с останалите 27 членове на блока.

"Несигурността остава, защото никой не знае как ще изглежда сделката, която ще се договаря. Тази несигурност кара компаниите да търсят други варианти", посочи Нийланд добави: "С оглед на това нямаше забавяне на тази нарастваща тенденция на привличане на чуждестранен бизнес в Нидерландия".

NFIA също така посочи, че в момента разговаря с още 425 компании за преместване или за разширяване на техния бизнес в Нидерландия, спрямо 175 фирми през 2018 година.

Очаква се 140-те фирми, преместили в страната, да създадат повече от 4 200 работни места и да направят инвестиции за 375 млн. евро през следващите години, посочва агенцията.

Тя обаче предупреждава, че като отворена икономика със сравнително високо ниво на външна търговия, Нидерландия е сред държавите от ЕС, които са най-силно изложени на отрицателните въздействия в следствие на Брекзит.

Компаниите, които се базират в Нидерландия, са до голяма степен във финансовата сфера, информационните технологии, медиите, рекламата,  природните науки и сектора на здравеопазването, посочи Агенцията за чуждестранни инвестиции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени