Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливер Спасовски: Предизборната кампания ще е от "най-мръсните" досега

Северна Македония има капацитет да организира демократични, честни и свободни избори, категоричен е премиерът

Оливер Спасовски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Република Северна Македония има капацитет да организира демократични, честни и свободни избори, на които гражданите ще могат да решат по кой път трябва да върви страната, заяви премиерът Оливер Спасовски в интервю за EUоbserver, цитиран от БТА.

Той обаче предупреди, че очаква предизборната кампания да бъде една от "най-мръсните" досега:

„Сигурен съм, че тази изборна кампания ще бъде една от най-мръсните в историята на страната. Сигурен съм, че фалшивите новини и медийната пропаганда ще бъдат ежедневни по време на изборите“, изтъкна Спасовски. Все пак той подчерта, че страната има сили да се справи с тези заплахи и да организира свободни, честни и легитимни избори.

Държавните институции в Северна Македония са достатъчно силни и подготвени, за да осигурят нормална изборна обстановка

Попитан очаква ли руска намеса в кампанията и изхода от изборите, Спасовски заяви, че всички страни в Европа и региона са се сблъскали с хибридни заплахи в процеса на тяхното присъединяване към НАТО и ЕС.

„Но държавните институции са достатъчно силни и подготвени да осигурят изборите да се произведат в нормална обстановка“, каза Спасовски.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи с Оливер Спасовски

Много важно е посланието, което ще отправи ЕС

Премиерът на Северна Македония призова ЕС да вземе решение за започване на преговори за присъединяване на страната преди изборите през април:

„Направихме всичко, което бе поискано от нас и е много важно да получим съответно послание от ЕС, особено през март. Времето е много важно за нас с цел да се сложи край на неизвестността около европейската перспектива на Северна Македония, която може да се появи в страната, както и в региона“.

Невзимането на правилни решения навреме стимулира "груевизма"

Решението да не се даде начало на преговорите през октомври според Спасовски е стратегическа грешка, допринесла за появата на голямо разочарование сред обикновените хора в Северна Македония.

Предстоящите избори ще бъдат сблъсък между поевропейските и националистическите сили в страната, каза премиерът на югозападната ни съседка:

"Имаме две противопоставени концепции. Първата предлага интеграция в ЕС и НАТО, просперитет, свобода, прозрачност, демокрация срещу концепцията, която е срещу всичко това, което изброих и е подкрепена от сегашната опозиция", заяви Спасовски.

Според него опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не е направила нищо за промяна от времето на "груевизма" и тази концепция все още е дълбоко вкоренена в партийните дейности.

"Невзимането на правилни решения в правилното време само стимулира "груевизма"и тази концепция на мислене се появява в хората, тъй като те губят вярата в европейската перспектива", предупреди Спасовски.

Изборите в югозападната ни съседка са насрочени за 12 април. На 16 февруари парламентът на страната се саморазпусна.

Оливер Спасовски с председателя на ЕП Давид Сасоли

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени