Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка свали основната лихва до 10,75%

Турска централна банка

Централната банка на Турция намали основната си лихва с 50 базисни пункта до 10,75% от досегашно ниво от 11,25%, продължавайки по този начин цикъла на разхлабване на паричната и лихвена политика, който е в сила от юли 2019-а година, когато лихвата беше на ниво от цели 24%.

През миналия юли централната банка намали много агресивно основната си лихва от 24% до 19,5%, за да съживи икономиката на Турция, засегната от рецесия след валутната криза година по-рано, след което последва нова серия от понижения на лихвената ставка.

След края на редовното си заседание в сряда банката отбеляза, че е решила да направи "по-премерено" съкращаване на основния си лихвен процент, взимайки предвид всички фактори, влияещи на инфлационната перспектива.

"Развитието на инфлационните очаквания, условията на вътрешното търсене и производствените цени допринесоха за умерен тренд при основните инфлационни индикатори", се посочва в изявлението на Турската централна банка.

Турската лира поевтиня до 9-месечно дъно спрямо щатския долар след днешното поредно понижаване на основна лихва в страната. Доларът поскъпва в рамките на деня с 0,2% към 6,0790 турски лира, търгувайки се в най-високо ниво от май 2019-а година.

Графика долар / турска лира
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени