Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компаниите в китайската провинция Хубей да останат затворени до 11-ти март

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в китайската провинция Хубей поискаха от компаниите в региона на огнището на коронавируса да останат затворени до 11-ти март. Първоначалното спиране на тяхната дейност трябваше да приключи на 21-ви февруари.

Единственото изключение е за тези компании, които се занимават с предоставянето на основни обществени услуги и превенция на вирусната епидемия.

Правителството на провинция Хубей обяви, че и училищата също трябва да останат затворени до 11-ти март.

Решението е факт, въпреки че китайските здравни власти оповестиха, че в провинция Хубей са били потвърдени "едва" 349 нови случая на заразени от коронавирус през последните 24 часа. Това е най-ниският брой на заразени в епицентъра на епидемията от 25 януари насам.

Дневен брой за заразени от коронавирус  в Китай

Важно е обаче да се отбележи, че рязкото понижаване на броя на заразените с коронавирус през последните 24 часа се дължи на поредна промяна на начина за определяне на заразените в района на Хубей.

Китайските здравни власти обявиха, че от 19-и февруари променят класификацията за Хубей, която беше въведена точно преди седмица и която включваше категория на т.нар. "клинично диагностицирани".

Това, което преди седмица беше определено като "клинично диагностицирани" заразени с коронавирус, потвърдени посредством компютърен томограф (чрез СТ сканиране), вече ще попада в категорията на "подозрителни" случаи. Тези случаи вече няма да се считат за "потвърдени", каквито бяха според предишния диагностичен протокол, който беше въведе на 13-и февруари, когато броят на заразените с коронавирус скочи с над 15 000 само в рамките на ден.

Всичко това предполага, че трябва да се гледа с известно подозрение на оповестените последни данни на Националната здравна комисия на Китай, според които броят на новите заразени със смъртоносния вирус в провинция Хубей е спадна в сряда (19-и февруари) до 349 и за цялата страна до 394 от 1 749 новия случая само ден по-рано.

Междувременно Министерството на търговията на Китайската народна република заяви в четвъртък, че епидемията от коронавирус може да засегне китайското потребление в краткосрочен план.

Министерството добави, че ако негативното въздействие на вируса Covid-19 продължи по-дълго време, това може да засегне масово хранително-вкусовата промишленост на Китай, селското стопанство и трудоемките отрасли.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна