Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антимигрантска петиция предизвика смут сред опозицията в Сърбия

Протест на сръбската опозиция през март 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антимиграционна кампания на дясна националистическа партия в Сърбия предизвика смут в опозиционната коалиция, към която принадлежи, предаде АФП.

Партията „Двери“ стартира тази седмица петиция, с която обвинява правителството на президента Александър Вучич в опит да установи за постоянно имигранти в страната.

Петицията се противопоставя на „създаването на нови центрове за прием на мигранти в Сърбия“.

И призовава за „анулиране на решения на общините, насочени към подобряване на условията за мигрантите“.

Въпреки че до сряда бе подписан едва от 1000 души довчера, текстът предизвика неудобство сред опозициония Алианс за Сърбия. Той се състои от десетина партии от целия политически спектър – от крайнолеви до крайнодесни.

Александра Жерков от лявоцентристката Демократическа партия, част от Алианса, заяви пред в. „Блиц“, че е „ужасена“ от начина по който „Двери“ сеят омраза, ксенофобия и страх в България“.

Сърбия е ключова транзитна точка за мигранти от Азия, Близкия изток и Северна Африка, които пресичат Балканите по пътя си към Западна Европа. Страната в момента е домакин на около 4500 мигранти, сочат официалните данни.

„Антимиграционната позиция на „Двери“ е нещо съвсем ново, за да отрази до известна степен прегрупирането на крайната десница в Европа“, коментира проф. Флориан Бийбър от Университета в Грац.

„Тя хвърля сянка върху жизнеспособността на опозиционната коалиция в Сърбия“, допълва той пред АФП.

Според него „Двери“ ще подсили властта на Вучич в средносрочен и дългосрочен план.

Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич доминира политиката в страната от 2012 г. Заедно със съюзниците си тя има солидно мнозинство в парламента, чиято работа се бойкотира от повечето опозиционни партии. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна