Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

По време на следобедните молитви в една от най-големите джамии във Великобритания религиозен служител беше намушкан във врата, пише британският вестник "The Times".

Жертвата е 70-годишен мъж, който води молитватa в Централната джамия в Лондон, са заявили свидетели. Те са разказали на изданието, че бял мъж „с лондонски акцент“ е извършителят. Според тях той е бил редовен посетител в джамията.

На мястото е арестуван мъж по подозрение за опит за убийство. На пострадалия е оказана първа помощ на място, преди да бъде откаран в болница. Животът му е извън опасност, пише изданието.

Стрелецът, който уби 10 души в германския град Ханау, е бил крайнодесен екстремист, който според съобщенията, е заявявал, че иска да убива хора от Азия, Северна Африка и Израел, пише израелското издание "The Jerusalem Post".

Полицията в Ханау заяви, че стрелецът Тобиас Р. и майка му са били открити мъртви в дома им не дълго, след като е открил стрелба в два наргиле-бара.

Сред загиналите има няколко турски граждани, един босненец, един гражданин на Полша и български гражданин. Предполагаемият стрелец остави след себе си видео и манифест от 24 страници, цитиран от медиите в Германия, в който казва, че определени народи „трябва да бъдат напълно унищожени“.

Изданията коментират, че манифестът е написан през януари и е определен като "послание към германския народ" и обявяване на война.

Съобщава се, че Тобиас Р. е публикувал видеоклип в YouTube миналата седмица, съдържащ теории за конспирация за тайните сили, управляващи както САЩ, така и Германия, и е изразил омраза, насочена към арабски и турски мигранти.

Това е ескалация на расистки, антисемитски и десни екстремистки нападения в Германия в последно време, коментира "Frankfurter allgemeine zeitung".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна