Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земните пчели са способни да разпознават предмети чрез допир

Bombus sp.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Способността на хората да намират чрез допир в тъмното предмети, които познават визуално - например ключове на дъното на разхвърляна чанта, е присъща и на земните пчели, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс", цитирано от БТА.

Въпросните насекоми се присъединяват към отбрана група животински видове, които използват повече от едно сетиво, за да разпознават предмети. Т.нар. "крос-модално разпознаване" е присъщо за хората, маймуните и плъховете, които използват зрение и осезание, за делфините (ехолокация) и някои риби (електроперцепция). 

Способността е удивителна за пчелите, имайки предвид, че мозъкът им е с размерите на зрънце сусам, а броят на невроните им е около 1 милион. За сравнение - човешките са от порядъка на 100 милиарда.

"Това показва, че в мозъчетата на пчелите се случват много повече неща, отколкото сме подозирали", пишат авторите на изследването от университета "Куин Мери" в Лондон.  За целите му учените са пуснали 40 земни пчели в тъмна стая, в която са били поставени захарен разтвор (награда) или горчив хининов разтвор. Двете течности са изпълвали куб или сфера.

В тъмното насекомите са научили да свързват форма (куб или сфера) с течност (приятна или неприятна). 

След това пчелите са били пуснати в светла стая. Върху сферите и кубовете този път е било поставено плексигласово покритие с пробити дупчици, за да могат насекомите да виждат формите, но без да са в състояние да ги допират. В случая пчелите са се ориентирали към предметите, съдържащи сладък разтвор, свързвайки спомена за допир с новото визуално изображение.

Експериментът е бил повторен в обратен ред - първо в светла, после в тъмна стая и с разменени течности. Учените са отчели същите резултати


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени