Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо очаква подписване на споразумение между САЩ и талибаните на 29 февруари

Майк Помпейо, Държавен секрвтар на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви в петък, че се очаква да бъде подписано споразумение между САЩ и талибаните на 29-и февруари.

"След десетилетия конфликт, постигнахме разбирателство с талибаните за значително намаляване на насилието в Афганистан. Това е важна стъпка по дълъг път към мира и призовавам всички афганистанци да се възползват от тази възможност", заяви Помпейо.

Съединените щати и талибаните са участвали в преговори за подпомагане на политическото уреждане с цел прекратяване на конфликта в Афганистан и намаляване на присъствието на САЩ в региона, се добавя в изявлението на Държавния секретар.

През миналата седмица талибаните постигнаха споразумение за примирие със САЩ, което може да доведе до изтеглянето на американските военни сили от Афганистан, с което да бъде сложен край на войната, започнала още през 2001 година.

Говорител на талибаните потвърди, че Съединените щати и афганистанските талибани ще подпишат споразумение на церемония на 29-и февруари, на която ще присъстват международните наблюдатели.

"Сега двете страни ще създадат подходящи условия за сигурност преди датата на подписване на споразумението", заяви говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Афганистанските, международните и талибанските сили ще съблюдават периода на намаляване на насилието, който ще започне в полунощ (21:30 ч. българско време), допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!