Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на британската промишлена активност през февруари

През февруари британската бизнес активност се разшири стабилно за втори пореден месец благодарение на рязко подобряване на промишлеността при леко отслабване на активността в сферата на услугите, показват резултати от предварителното PMI проучване за Великобритания на агенциите IHS Markit и CIPS.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Обединеното кралство, остана за втори пореден месец на ниво от 53,3 пункта и очаквания на финансовите пазари за слабо понижение към 52,8 пункта.

Последното PMI проучване предполага, че БВП на Великобритания ще нарасне с 0,2% през първото тримесечие на годината след икономическата стагнация в края на 2019-а година.

Промишленият PMI индекс се повишава изненадващо силно през февруари до 51,9 пункта от 50,0 пункта през януари, достигайки 10-месечен връх благодарение на отскок при потребителските разходи. Новите промишлени поръчки също се увеличиха, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходния месец.

Сроковете на доставки от страна на доставчици обаче претърпяха най-резкият спад от почти три десетилетия, главно поради епидемията от коронавирус, докато запасите на производствени суровини и материали спаднаха най-силно от декември 2012 година насам.

"Британските производители отбелязаха рязък недостиг на компоненти от Китай посредством веригите за доставки. Низходящата траектория на индекса на сроковете за доставки спрямо януари е най-стръмната от началото на нашето проучване, надхвърляйки предишният рекорден спад, установен по време на протестите за горивата в Обединеното кралство през септември 2000 година", посочи асоциираният директор на IHS Тим Мур.

В същото време индексът PMI, измерващ активността в доминиращата във Великобритания сфера на услугите, се понижи слабо в началото на февруари до 53,3 пункта от 53,9 пункта през януари, но остава стабилно над важното ниво от 50 пункта, което е ясен знак за продължаваща добра експанзия.

"Въпреки че на вътрешният фронт има положителни сигнали за британските фирми, последното PMI проучване подчертава опасенията в международен план относно епидемията от коронавируса Covid-19. Доставчиците на услуги често коментират намалените туристически резервации и анулирането им от страна на чуждестранни клиенти от в засегнатите пазари", коментира Тим Мур.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна