Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите лидери от Г-20 ще следят внимателно влиянието на коронавируса върху глобалния растеж

Те подкрепят ОИСР относно общ цифров данък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовите ръководители на водещите 20 икономики в света се ангажираха да наблюдават въздействието на епидемията от коронавирус върху глобалния икономически растеж и при необходимост да действат, като в същото време отбелязаха, че разхлабената парична политика и облекчаването на търговското напрежение ще доведат до известно подобряване на растежа през 2020 и 2021 година.

Финансовите министри и ръководителите на централните банки от групата Г-20 бяха изправени пред умерената оценка на Международния валутен фонд, според която епидемията от Covid-19 ще намали глобалния икономически растеж с 0,1 процентни пункта.

"Ще подобрим глобалния мониторинг на риска, включително по отношение на епидемията от коронавирус. Ние сме готови да предприемем по-нататъшни действия за справяне с тези рискове", се посочва в съвместното изявлението на финансовите лидери след тяхната среща през уикенда в Риад, Саудитска Арабия.

Според тях се очаква глобалният растеж да се подобри скромно през 2020 и 2021 година, добавяйки, че "икономическото възстановяване е подкрепено от продължаването на приспособяващите се финансови условия (политиките на ниски лихви и на парични стимулиращи мерки) и някои признаци за облекчаване на търговското напрежение".

Саудитският финансов министър Мохамед ал Джадаан, който беше домакин на срещата, заяви след нейния край: "Обсъдихме огнището на коронавирус в Китай и в други страни и всички държави от Г-20 се съгласиха да бъдат готови колективно да се намесят с необходимите политики".

Епидемията, възникнала в Китай, вече се разпространи в близо 30 страни и територии, като последното епидемиологично огнище в Азия изглежда е Южна Корея, а в Европа - Италия.

В неделя Южна Корея повиши предупреждението си за инфекциозни болести до най-високото си ниво, но засега Европейският съюз не вижда нужда от паника заради епидемията в Италия.

"В настоящия ни основен сценарий обявените политики се прилагат и икономиката на Китай ще се върне към нормалното си представяне през второто тримесечие", посочи през уикенда изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева пред финансовите лидери от г-20. 

"В резултат на това въздействието върху световната икономика ще бъде сравнително малко и краткотрайно", посочи тя, но в същото време предупреди: "Ние разглеждаме и по-бедствени сценарии, при които разпространението на вируса продължава по-дълго и по-глобално, а последствията върху глобалния икономически растеж са по-продължителни".

"Това е човешка трагедия, но има и отрицателно икономическо въздействие", посочи г-жа Георгиева. "Съобщих на Г-20, че дори в случай на бързо овладяване на вирусната епидемия, растежът в Китай и останалия свят ще бъде засегнат. Разбира се, всички се надяваме на V-образно бързо възстановяване, но предвид несигурността, би било разумно да се подготвим за по-неблагоприятни сценарии", допълни тя.

"Световната икономика е изправена пред очевидно забавяне и това забавяне може да бъде засилено от така наречения коронавирус", заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер по време на финансовата среща на Г-20.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин обаче заяви, че все още е рано да се каже как епидемията от коронавирус ще се отрази на глобалната икономика. "Мисля, че ще ни трябват още три или четири седмици, за да видим как реагира вирусът и докато наистина нямаме добри статистически данни“, посочи той пред CNBC.

Министрите и централните банкери от Г-20 също така насърчиха по-нататъшната работа на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по глобални правила за облагане на цифрови гиганти като Google, Amazon и Facebook.

Междуправителствената група на ОИСР трябва да подготви технически предположения до юли, които биха позволили на правителствата да облагат цифровите компании, където те извършват дейността си, а не където са данъчно регистрирани.

Според френският финансов министър Бруно льо Мер групата на Г-20 се съгласила да се включи в намирането на глобално решение за цифровия данък до края на годината.

"За пръв път има широк консенсус сред членовете на Г-20 относно необходимостта от създаване на нова международна система за данъчно облагане. Или ще имаме в края на 2020 година международно решение, или няма да намерим решение, и тогава националните цифрови данъци ще влязат в сила", заяви той пред Ройтерс в кулоарите на срещата на Г-20.

Той добави, че една от централните точки на потенциалното споразумение трябва да бъде минималното данъчно облагане за компаниите, опериращи на определени пазари, на които нямат физическо присъствие.

Американският финансов министър Мнучин обаче предупреди, че се противопоставя на дискриминационни данъци върху цифровите услуги, чиито доставчиците са предимно големи технологични фирми от САЩ.

Той посочи, че Вашингтон ще отговори с разследвания и потенциални ответни тарифи, ако отделни държави решат да въведат самостоятелно цифров данък извън евентуално споразумение в рамките на ОИСР.

Финансовите лидери от Г-20 коментираха и изменението на климата в последното си комюнике за пръв път откакто в САЩ е на власт администрацията на президента Доналд Тръмп, но не успяха да определят това като основен риск за световната икономика.

Съединените щати блокираха включването на изменението на климата в списък с рисковете за намаляване на глобалния икономически растеж, въпреки съгласието на почти всички други делегати от Г-20. В крайна сметка обаче Вашингтон се съгласи да се разреши в съвместното комюнике да бъде включена работата на Съвета за финансовата стабилност, изследващ последиците от изменението на климата върху финансовата стабилност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна