Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласоподавателите наказаха партията на Меркел в Хамбург

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ остана в местния парламент

Лидерите на Зелените празнуваха в Хамбург, след като партията почти удвои резултата си.
Снимка: БТА

Гласоподавателите удариха шамар на консервативната партия на канцлера Ангела Меркел в Хамбург, където тя получи на-лошия си резултат в историята, като изглежда наказанието е заради флирта с крайнодесните в източната провинция Тюрингия, предаде Ройтерс.

Неокончателните резултати показват още, че крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ) се промъква в местния парламент, въпреки че проучванията от типа екзит пол след вота в неделя показваха, че не преодолява 5-процентната бариера. Това става само 4 дни, след като нападател с расистки и ксенофобски убеждения застреля 11 души, включително себе си в западния град Ханау.

Социалдемократическата партия (СДП) и Зелените празнуваха за постигнатите резултати във втория по големина град в Германия, което вероятно означава, че ще продължат да управляват заедно в северния пристанищен град, който има статут на провинция.

Резкия спад за Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург идва, след като партийният лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, която е протеже на Меркел, обяви, че се оттегля и няма да се бори за канцлер, хвърляйки партията в хаос.

Партията ХДС остана трета с 11,2% от гласовете, с 4,7 на сто по-малко от предишния вот през 2015 г., който бе най-слабият ѝ резултат досега в историята.

АзГ, която набра сили от недоволството срещу политиката на Меркел на отворени врати за мигрантите, особено в бившата комунистическа Източна Германия, получи 5,3% - с 0,8% по-малко от предишните избори.

СДП, която е партньор на ХДС на федерално ниво, получи с над 6% по-малко от вота преди 5 години, но с 39% от гласовете остава най-силната партия в Хамбург.

Големият победител са Зелените, които почти удвоиха резултата си до 24,2%.

На национално ниво Зелените се очертават като втора сила след консерваторите на Меркел и мнозина коментатори очакват да влязат в следващото федерално правителство, посочва Ройтерс.

В парламента на Хамбург влиза още Левицата с 9,1% (увеличение с 0,6%% спрямо 2015-а) и Свободните демократи с 5% (спад от 2,4%).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!