Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на "Дау Джоунс" с 900 пункта при старта на Уолстрийт след страхове за пандемия от коронавирус

Уолстрийт стартира търговията в понеделник с много агресивни разпродажби на акции, тъй като паниката на европейските борси около рязкото разпространение на коронавируса Covid-19 извън Китай, и по-специално в Италия, Южна Корея и Близкия Изток, се пренесе и сред американските инвеститори.

Индексът на сините чипове "Дау Джоунс" (DJIA) отвори търговията в САЩ с драматичен спад от над 900 пункта, преди неговото понижение да се "ограничи" до около 750 пункта (спад с 2,6%). Широкият индекс S&P500 се понижава с 2,5%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 2,85%, след като и те стартираха днешната сесия на Уолстрийт със загуби от над 3%.

Въпреки че китайските здравни власти съобщават за пореден ден на намален брой на новозаразени с коронавирус в страната, в същото време сякаш се появиха нови вирусни огнища извън Китай на фона на рязкото повишаване на заразените в Италия, Южна Корея и Иран. Това води до опасения, че в скоро време Световната здравна организация ще обяви за наличието на вирусна пандемия. По дефиниция пандемията е трайно предаване от човек на човек на дадено заболяване на поне два континента.

Опасенията за предстояща вирусна пандемия пък усилват страховете, че коронавирусът може да причини по-голямо и по-продължително от очакваното негативно влияние върху глобалния икономически растеж.

Спадът на индекса на 30-те водещи американски компании DJIA е воден от акциите на Microsoft Corp. и Apple Inc., които поевтиняват съответно с 2,85% и с 3,3%.

Силен спад с между 4% и 8% регистрират и акциите на технологични компании като Advanced Micro Devices, Micron Technology and Nvidia Corp., тъй като те са силно зависими от приходите от Китай.

Намаляващата доходност на американските държавни облигации с оглед на бягството на инвеститорите в държавни ценни книжа пък се отразява негативно на банковия сектор. Акциите на водещи кредитни институции като Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Wells Fargo и Morgan Stanley поевтиняват с между 2% и 4,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна