Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на икономиката на Мексико беше подложено на кибератака

Министерството на икономиката на Мексико разкри, че някои от неговите сървъри са били обект на кибератака в неделя, но то не смята, че е била компрометирана чувствителната информация и в същото време обеща да засили мерките за безопасност, се казва в официално съобщение на министерството, предаде Ройтерс.

Това беше втората сериозна кибератака срещу мексиканското правителство, след като през миналия ноември хакери поискаха 5 милиона долара в биткойн от националната петролна компания Pemex, принуждавайки я да изключи компютрите си в цялата страна.

Доставчиците са помолени временно да изолират мрежи и сървъри, заяви министерството в понеделник и добави, че обработката на някои формуляри ще бъде временно спряна, за да се защити правния им статус.

"След задълбочена ревизия някои от сървърите на министерството бяха идентифицирани като засегнати, най-вече сървърите за електронна поща и архивите", добави икономическото министерство, но подчерта: "Чувствителната информация на министерството, както и тази на неговите потребители, не се счита за компрометирана".

Ройтерс отбелязва, че все още не е ясно дали кибератаката на министерските сървъри е била придружена от искане на откуп, както беше в случая с петролната компания Pemex. Компаниите, които са заложници на кибератаки, могат да понесат катастрофални щети, независимо от това дали плащат откуп, напомня агенцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна