Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижаване на прогнозите за растежа на китайската икономика заради коронавируса

Немският център за европейски икономически изследвания CEP на института Zew представи във вторник най-новото си проучване за Китай, фокусирано върху епидемията от коронавирус, като експертите очакват съществено забавяне на растежа на китайската икономика през първото тримесечие на годината.

Според анкетираните от Zew експерти растежът на БВП на Китай се очаква да се забави до 4,2% през първите три месеца на настоящата година, а в рамките на цялата 2020 година да достигне едва 5,4%, след като през миналата година беше отчетен растеж от 6,1% (най-слабата експанзия от 1990 година насам). При аналогичното прочуване през януари се очакваше китайската икономика да нарасне с по 6,0% както през първото тримесечие, така и в рамките на цялата 2020 година.

'Този ​​рязък спад в прогнозите е следствие от разпространяващата се коронавирусна епидемия в Китай", посочи д-р Михаел Шрьодер, старши изследовател в научно-изследователския отдел "Международни финанси и финансов мениджмънт" в ZEW Mannheim и ръководител на проекта на проучването на CEP.

Въпреки че експертите очакват връщане към по-нормални икономически условия с нарастване на БВП от 5,4% през второто тримесечие на 2020 година, това все още би било значително под януарската прогноза за експанзия от 6,0%. Това означава, че експертите очакват отрицателните ефекти от вирусната епидемия да засегнат китайската икономика и през второто тримесечие.

Прогнозата за цялата 2020 година пък беше понижена до растеж на БВП от два 5,4 на сто. Тази стойност е далеч под целта от 6%, заложена от китайското правителство. "Според участниците в проучването, вирусната епидемия ще има много съществено влияние върху икономическото развитие на Китай през тази година. Едва през 2021 година експертите очакват БВП да нарасне с 5,7%, което било обичайният темп на растеж за Китай", обобщава д-р Шрьодер.

Индикаторът CEP на института Zew, който отразява очакванията на международните експерти на финансовите пазари за макроикономическото развитие на Китай през следващите дванадесет месеца, се повиши през февруари до 4,4 пункта от -10,9 пункта през януари, излизайки по този начин на позитивна територия.

При тълкуването на това повишение обаче трябва да се отбележи, че прогнозният хоризонт на показателя CEP е дванадесет месеца. Следователно анкетираните експерти не очакват забележимо икономическо подобрение до началото на 2021 година.

Текущите прогнози на експертите за реалния брутен вътрешен продукт в Китай са много по-показателни, що се отнася до икономическото развитие през следващите месеци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна