Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява към двуседмични дъна след разпространението на Covid-19 извън Китай

Петролът поевтинява за трети пореден ден на търговия и се търгува към двуседмични ценови дъна с оглед на притесненията, че рязкото разпространение на коронавируса извън Китай ще навреди на световното потребление на "черното злато".

След като в понеделник петролните фючърси се сринаха с близо 4% на фона на драматичните разпродажби на акции на Уолстрийт, те продължават да поевтиняват и през днешната търговия с над 1%.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се понижават с 1,3% към 55,00 долара за барел, достигайки най-ниско ниво от 13-ти февруари насам.

Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол поевтиняват с 1,5% към 50,55 долара за барел, отправяйки поглед към вчерашното дъно около 50,45 долара (най-ниско ниво от 12-ти февруари).

Според редица анализатори разширяващата се зараза с коронавирус извън Китай продължава и днес да доминира световните капиталови пазари, включително стоковите борси. Особен повод за безпокойство будят  потвърдените случаи на заразени с Covid-19 във важни производителки на петрол в Близкия Изток като Оман, Кувейт и все по-значителния брой на заразени в Иран.

Междувременно страните-производителки във формата "ОПЕК +" все още не могат да постигнат споразумение за допълнително ограничаване на добивите, за да попречат на падащите цени в резултат на нарушения баланс между търсене и предлагане на петрол в световен план. Очаква се ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, да се срещнат през следващата седмица във Виена, за да обсъдят въпросите за потреблението на петрол и за производствените нива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна