Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкият парламент отхвърли Истанбулската конвенция

Словашките депутати днес отхвърлиха конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. В 150-местния парламент 96 от 113-те присъстващи депутати гласуваха против ратифицирането на документа,станал известен като Истанбулска конвенция, предаде АП, цитирана от БТА.

Отхвърлянето бе предложено от ултранационалистката Словашка национална партия, член на управляващата кoалиция, с подкрепата на старшия коалиционен партньор, лявата „Смер-социална демокрация“.

Депутатите също така призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия ще остане вън от договора.

Опозиционната крайнодясна Народна партия „Наша Словакия“ също гласува против.

Опонентите на конвенцията в Словакия, която е предимно римокатолическа, твърдят, че някои клаузи ще нарушат конституцията - например, защото конституцията дефинира брака като съюз на мъж и жена.

С отделен вот броени дни преди парламентарните избори на 29 февруари, двете коалиционни партии гласуваха, също заедно с други, за одобряването на законопроект, който дава на пенсионерите допълнителна 13-а пенсия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!