Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад при продажбите на автомобили в Китай с близо 19% през януари

"Мудис" понижи прогнозите си продажбите на автомобили през 2020 г. заради коронавируса

Продажбите на автомобили в Китай спаднаха с 18,7% през януари спрямо година по-рано, отбелязвайки понижение за 19-и пореден месец, показват данни на най-голямата в страната асоциация на автомобилната индустрия.

По-рано този месец Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) прогнозира понижение на продажбите с 18% спрямо същия месец на 2019-а година.

В същото време CAAM посочи чрез своя публикация в китайското приложение за съобщения WeChat, че продажбите на електромобили през миналия месеца са спаднали с цели 51,6% на годишна база, но при предишна оценка за още по-силно понижение с 54%.

Асоциацията добави, че спадът на китайското производство на автомобили и на автомобилните продажби ще бъде още по-значителен през февруари с оглед на епидемия от коронавирус.

Преди време Асоциацията на пътническите автомобили в Китай (CPCA) пък отчете още по-силен спад с 21,6% при продажбите през първия месец на настоящата година, както и срив с 92% при продажбите на автомобили само в рамките на първите 16 дни на февруари.

"Мудис" понижи прогнозите си продажбите на автомобили през 2020 г. заради коронавируса

Междувременно агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" (Moody's Investor Service) намали глобалната си перспектива за продажбата на автомобили на фона на епидемята от коронавирус.

Агенцията вече прогнозира, че глобалните продажби на автомобили ще спаднат с 2,5% през тази година след прогнозирано по-рано понижение с 0,9% за 2020 г. "Продажбите ще се възстановят само скромно през 2021 г., като се очаква те да нараснат с 1,5%", заяви старши вицепрезидентът на "Мудис" - Фолк Фрей.

Според прогнозата на "Мудис" най-голямо понижение с 2,9% през тази година ще има при продажбите на автомобили в Китай, като в същото време се очаква Япония да се окаже единственият основен пазар, в който ще бъде отчетен подем в автомобилната индустрия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна