Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три пъти повече нови милиардери в Китай, отколкото в САЩ през последната година

През последната година Китай е създал три пъти повече нови милиардери, отколкото Съединените щати, като голяма част от техните богатства бяха натрупани от бизнес с лекарства и от онлай развлечения след избухването на епидемията от коронавирус в азиатска държава, показват резултати от последната класация на най-богатите хора в света.

Регионът на т.нар. Голям Китай, включващ Хонконг и Тайван, е създал 182 нови милиардера през годината до 31-ви  януари 2020, с което общият им брой е достигнал 799, според световният списък на най-богатите, известен като Hurun Global Rich List., предаде Ройтерс.

В същото време броят на новите милиардери в САЩ е нарaснал с 59 до 626, показват резултатите от деветото годишно издание на Китайския институт Hurun. На трета позиция е Индия със 136 милиардери, а четвърти и пети са Германия и Обединеното кралство, съответно със 112 и със 119 милиардери. Шеста е Русия с 91 милиардери, или с 32-ма повече спрямо предходната година.

Въпреки че епидемията от коронавирус в Китай навреди сериозно на втората по сила световна икономика, епидемията също така доведе до пазарна оценка на китайските компании в онлайн образованието, онлайн игрите и на фирмите за ваксини, се посочва в последната класация.

Тъй като голяма част от китайците останаха вкъщи поради карантините и ограниченията за пътуване, нарасна силно търсенето на онлайн услуги, което напълни джобовете на милиардери като Робин Ли - основател на Baidu и собственик на популярната онлайн видео платформа iQiyi.

Здравните предприятия, специализирани в производството на ваксини, също се възползваха добре от вирусната епидемия, включително Ан Кан от компанията Hualan Biological Engineering  и Цзян Жъншън от Zhifei Biological Products .

"Китай днес има повече милиардери, отколкото САЩ и Индия взети заедно“, отбеляза Рупърт Хугеверф, основател на класацията и водещ изследовател на китайския институт Hurun, визирайки факта, че общият брой на американските милиардери е достигнал 629, а на тези в Индия - 137.

Новите китайски участници в класацията на милиардерите включват и Чън Сянфън от производителя на лекарства Yifan Xinfu Pharmaceutical, както и Шън Я от онлайн платформата за търговия на дребно с отстъпки Vipshop.

През изминалата година до края на януари 2020-а технологичните акции в Китай поскъпнаха със 77%, а на китайските фармацевтични компании с 37%.

"Бумът на пазарната капитализация на технологичните компании и силните борсови пазари в САЩ, Индия и Китай доведоха до рекорден брой на милиардерите", посочи британският счетоводител Рупърт Хугеверф, който започна да публикува този списъка през 1999 година.


Американските магнати обаче продължават да оглавяват списъка Hurun Global Rich List., като основателят на Amazon.com Джеф Безос запази първото място за трета поредна година с богатство в размер на 140 милиарда щатски долара, въпреки че богаството му се понижи с 5%.

Втори е френският бизнесмен, собственик на LVMN, Бернар Арно със 107 млрд. долара, което е ръст на неговото богатство с 24% на годишна база.

Трети е Бил Гейт от Microsoft със 106 млрд. долара, а четвърти собственикът на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway - Уорън Бъфет със 102 млрд. долара.

Джак Ма от китайския гигант за електронна търговия Alibaba Group пък оглави китайските милиардери с 45 милиарда долара и се намира на 21-ва позиция в световната класация, като той беше изпреварен от Илон Мъск от Tesla с оглед на невъобразимият ръст на акциите на американския производител на електромобили през последните месеци и особено в началото на настоящата година.

Въпреки търговската война между САЩ и Китай, личното богатство на Жън Чжънфей - основателят на телекомуникационния гигант Huwei Technologies, който беше включен в черния списък на правителството на САЩ - нарасна през последната година със 7% до 3 млрд, долара, приблизително наравно с богатството на американския президент Доналд Тръмп.

Според същата класация Пекин остава за пета поредна година като столица на световните милиардери с общо 110 милиардери спрямо 98 в Ню Йорк. Шанхай пък изпревари Хонконг за трета позиция със своите 83 милиардери спрямо 76 в Хонконг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна